FAQs

Hoe vul ik mijn ervaring in?

Ervaring wordt niet voor alle jobs gevraagd. Indien dit wel het geval is, duid je deze zo goed mogelijk aan in je cv. We weerhouden kandidaten op basis van hun cv en we werken niet met motivatiebrieven. Als je bepaalde competenties in de verf wil zetten, moet je deze kwijt in je cv in je online account, onder de rubriek werkervaring. 

Klik op toevoegen en duid aan of het je huidige job is, geef details over de werkgever en de jobinhoud.

Deze tips kunnen je helpen: 

  • Alle informatie over jou is belangrijk, maar zeker je ‘werkervaring’

De werkervaring die je in jouw online cv vermeldt, is van groot belang. Want op basis van deze informatie kom je al dan niet in aanmerking voor een job. Lees dus voor iedere job goed na welke ervaring gevraagd wordt. Heb je die, zorg dan dat alle informatie in je online cv en in de specifieke rubrieken staat. Omschrijf per job zeker gedetailleerd de uitgevoerde taken, want deze informatie dient om jouw ervaring te beoordelen.

  • Eerlijkheid boven alles. Lieg niet over je werkervaring

Wanneer we minstens 3 jaar werkervaring vragen, is anderhalf niet voldoende. Onze deelnemingsvoorwaarden zorgen ervoor dat iedereen dezelfde kansen heeft en dat we dus voor niemand uitzonderingen kunnen maken. Hetzelfde geldt voor de beschrijving van je werkervaring. Wees volledig en correct, overdrijf niet. Onze experts zijn erg ervaren en hebben tijdens die gesprekken meteen door wanneer iemand zich op glad ijs begeeft.

  • Formuleer duidelijk: vermijd codetaal en schrijf geen boeken

Formuleer steeds zo helder mogelijk, en vermijd vaktermen. Een algemeen woord als administratie is niet voldoende: geef een duidelijke omschrijving van de taken die je uitvoerde. Denk eraan dat we een goed idee moeten krijgen van jouw taken in een bepaalde werkomgeving. Aan jou om te bepalen hoeveel woorden je hiervoor nodig hebt. Maar neem deze regel zeker in acht: 1 zin is vaak te kort, 1 pagina te lang.

Het lukt niet om mijn werkervaring in te vullen. Wat kan ik doen?

Bekijk je browser instellingen voor pop-up blokkering.

Wanneer je op een pagina klikt, opent zich soms een 'pop-up', een nieuwe pagina in een ander venster. Dit is ook het geval wanneer je in je online account een professionele ervaring wil toevoegen. Waarschijnlijk staat je internetbrowser het gebruik van deze pop-ups niet toe. Pas de instellingen van je internetbrowser aan en zet de pop-up blokkering uit.

Raadplegen jullie andere informatiebronnen om de ervaring te screenen (sociale media, contact met voormalige werkgevers, enz.)?

Nee. In het belang van de privacy en de gelijke behandeling van kandidaten raadplegen wij geen andere informatiebronnen, zoals sociale media of voormalige werkgevers. Er wordt alleen rekening gehouden met de gegevens die je in jouw cv doorgeeft.

In geval van twijfel over de juistheid of de geldigheid van bepaalde informatie (bv. diploma), behoudt de FOD BOSA zich het recht om dit na te gaan bij de bevoegde instanties (bv. onderwijsinstantie).

Wanneer moet ik mijn werkervaring afronden?

Als er werkervaring vereist is voor deelname aan een selectie, moet je cv op de uiterste datum van de sollicitatie up-to-date zijn. Na deze datum worden wijzigingen of updates niet meer in aanmerking genomen voor de selectie.

Ik neem deel aan verschillende selecties tegelijk, in frans en nederlands. Hoe kan ik mijn werkervaring invullen?

Vul de beschrijving van de taken en verantwoordelijkheden van elk van jouw werkervaringen in beide talen in. Heb je niet genoeg ruimte? Gebruik dan de rubriek " Beschrijf wat je geleerd hebt in de job" en "Waarom van job veranderen".

Ik heb al in het buitenland gewerkt. Houden jullie rekening met deze werkervaring?

Ja, elke relevante beroepsactiviteit wordt in aanmerking genomen. Zorg er echter voor dat je jouw ervaringen in de taal van de vacature schrijft en niet in de taal van jouw eerdere ervaringen.

Moet ik eerder in de publieke sector hebben gewerkt?

Nee. Wanneer werkervaring wordt vereist, gaat het over een jobdomein en de verrichte taken binnen dat domein. De sector is geen selectiecriterium.