Alle nieuwsberichten

De kans om gebarentaal te leren voor betere interactie

Online sinds

Binnen de federale overheid wordt actief gewerkt aan het bevorderen van diversiteit en inclusie. Naast de diverse initiatieven die worden genomen als onderdeel van het inclusiebeleid, zijn er organisaties die extra stappen zetten om inclusie op de werkplaats te bevorderen. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de FOD Sociale Zekerheid, die haar personeel de mogelijkheid biedt om een cursus gebarentaal te volgen, waardoor hun communicatievaardigheden worden verbeterd. Laten we eens dieper inkijken op dit iniatief, die al door een aantal van onze collega's is omarmd! 

Interactie bevorderen tussen dove en horende collega's

De collega's van Helga Stevens (beleidsadviseur en coördinator juridische zaken bij de FOD Sociale Zekerheid en slechthorend) kregen de kans om een cursus “Inleiding in de Vlaamse Gebarentaal (VGT) en Dovencultuur” te volgen. Aangezien VGT Helga's eerste taal is, naast Nederlands, kon haar team voordeel halen uit deze opleiding om beter met haar te communiceren. 

Het doel van de opleiding was om meer informatie te geven over doofheid, relaties met slechthorenden, gebarentalen en dovencultuur. Bovendien was er ruimte voor het aanleren van enkele basisgebaren in gebarentaal. De deelnemers kunnen nu bijvoorbeeld al tellen in VGT en zelfs het weer bespreken! 

“Zelfs als Franstalige kan ik zonder twijfel zeggen dat het leren van Vlaamse gebarentaal een zeer positieve ervaring voor mij is geweest! Communicatie is een heel belangrijk aspect van mijn job. Dankzij deze cursus kan ik nu beter communiceren met mijn Nederlandstalige collega, Helga. Ik moet de taal nu blijven oefenen en onderhouden, maar ik doe het graag. Gebarentaal is een leuke manier van communiceren!"- Thomas Boxho, deelnemer van de gebarentaalcursus. 

Elke dag is een waardevolle ervaring 

Marie Ranty, beleidsmedewerker bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, is trots om voor een werkgever te werken die inclusie hoog in het vaandel draagt. "Bij ons werken mensen met gehoorproblemen en ik vind het fantastisch om dagelijks met hen samen te werken. De interactie is enorm verrijkend en ik beschouw het als een waardevolle ervaring." 

Bekijk de volledige getuigenis van Marie   

Remote video URL