Alle nieuwsberichten

Nieuwe stap naar meer inclusie

Online sinds

In mei 2024 voerde de federale overheid een heel aantal hervormingen in voor personen met een handicap. Het doel van deze veranderingen is om hen gemakkelijker toegang te geven tot banen binnen onze organisaties.

Uit het nieuwste evaluatierapport van de Commissie voor de inclusie van personen met een handicap (CIPH) blijkt dat het aantal werknemers met een handicap binnen de federale overheid gestegen is: het ging van 1,09% in 2022 naar 1,40% in 2023. Met de nieuwe maatregelen wil de federale overheid voortgaan op dit positief elan. Dankzij deze concrete aanpassingen willen we graag een voorbeeldige werkgever worden op het gebied van inclusie.

Wat is veranderd?

 • We hebben de lijst met attesten uitgebreid, die kunnen worden gebruikt om redelijke aanpassingen aan te vragen tijdens onze selectieprocedures en taaltests. De lijst met attesten werd uitgebreid met o.a.
  • een attest van een onderwijsinstelling dat je redelijke aanpassingen toegekend kreeg tijdens de examens of tijdens het volgen van het onderwijs,
  • een getuigschrift of diploma van het buitengewoon onderwijs (als je geen ander hoger diploma hebt)
  • een attest of verslag afgeleverd door een artsspecialist, een huisarts, Medex, één van de centra voor leerlingenbegeleiding, Centres psycho-médico-sociaux of Kaleido.
 • Ook de lijst van attesten voor onze twee positieve acties (voorrang bij aanwerving & voorbehouden selecties) werden uitgebreid. Vanaf nu kunnen ook personen met een European Disability Card of een parkeerkaart voor personen met een handicap ook profiteren van deze mogelijkheden.
 • Vorig jaar introduceerden we de contractuele voorbehouden selecties voor personen met een handicap. Vanaf nu is het ook mogelijk om deel te nemen aan statutaire voorbehouden selecties. Bij een statutaire voorbehouden selectie vormen de eerste zes maanden in dienst een kennismakingstraject. De nieuwe werknemer krijgt extra ondersteuning, via een begeleider en regelmatige evaluatiegesprekken. Zo zorgen we ervoor dat de samenwerking optimaal kan verlopen.
  • Geïnteresseerd? De FOD Beleid en Ondersteuning zoekt momenteel een polyvalent medewerker. Raadpleeg onze vacature en solliciteer.
 • Woon-werkverkeer wordt flexibeler voor personen met een handicap. Als zij dit aanvragen, hebben zij voortaan recht op een ticket in eerste klas voor het openbaar vervoer of een kilometervergoeding bij gebruik van hun eigen wagen. Dit kan gecombineerd worden met regelmatig telewerk voor veel functies.

Ben je geïnteresseerd in deze nieuwe mogelijkheden? Check dan regelmatig onze vacatures en schrijf je in voor onze nieuwsbrief zodat je niets mist. We zijn altijd op zoek naar nieuw talent, dus wacht niet langer om te solliciteren! 

Wil je meer weten over al onze maatregelen voor gelijke kansen? Bekijk al onze initiatieven.

Heb je vragen? Neem contact op met inclusion@bosa.fgov.be