Alle nieuwsberichten

Tweetalig zijn om carrière te maken?

Online sinds

Veel mensen denken dat je perfect tweetalig moet zijn om bij de federale overheid te kunnen werken. Deze misvatting stemt echter niet altijd overeen met de werkelijkheid. 

Moet je tweetalig zijn? 

Eén van de meest gestelde vragen van kandidaten die bij de federale overheid willen werken, is of ze tweetalig moeten zijn. In werkelijkheid vereisen slechts enkele specifieke functies een bepaald niveau van tweetaligheid, zoals tweetalige teamleiders, diplomaten en medewerkers van alarmcentrales. Hier speelt het beheersen van de andere taal een directe rol in professionele interacties en contact met burgers. Maar voor veel andere functies is het geen vereiste. 

"Ik begon als een Nederlandstalige die een beetje Frans sprak. Maar doorheen de jaren is mijn Frans aanzienlijk verbeterd en ben ik nu tweetalig," zegt Sofie. "Gewoonlijk begin je je loopbaan in je moedertaal of in de taal die voor de job vereist is. Het zal je verbazen hoe ver je kan komen op taalgebied in slechts een paar jaar." 

Een tweetalige omgeving 

Werken bij een federale organisatie biedt vaak de mogelijkheid om in een tweetalige omgeving te werken. Vooral in organisaties in Brussel zijn Frans en Nederlands de belangrijkste talen. In deze diverse omgeving spreekt iedereen zijn eigen moedertaal, terwijl men zich inspant om elkaar goed te begrijpen. 

Dankzij haar samenwerking met Franstalige collega's en haar praktijkervaring heeft Sofie enorme vooruitgang geboekt in haar taalvaardigheid. Nu kan ze vloeiend in beide talen communiceren! Veel andere ambtenaren hebben gelijkaardige ervaringen gedeeld. 

Hoe begrijpen we elkaar? 

Medine, directieassistente bij de FOD BOSA, wijst erop dat niet vereist is om tweetalig te zijn om bij de federale overheid te werken. Je moet wel even wennen, maar over het algemeen moedigt de professionele omgeving je aan om een andere taal te leren. 

"Het leuke is dat we gestimuleerd worden om een andere taal te leren. Wat me echt bijbleef, was het bijwonen van vergaderingen waar iedereen gewoon zijn eigen taal sprak. Het is een interessante uitdaging.” vertelt ze. 

Met wat goede wil verbeter je niet alleen je begrip en expressie in een andere taal, maar groeien ook je taalvaardigheden. Daarnaast kan je deelnemen aan allerlei taalcursussen die je leerproces ondersteunen. 

Ontdek meer informatie over taalcursussen

Vereiste of troef? 

Sommige functies vereisen specifieke taalvaardigheden. Raadpleeg het gedeelte "vaardigheden" van de functiebeschrijvingen om de taalvereisten van jouw droomjob te ontdekken. En zelfs als je voor je functie geen taalcertificaat nodig hebt, wordt het spreken van een andere nationale taal als een pluspunt beschouwd en sterk aangemoedigd bij de overheid.

Wist je dat je een tweetaligheidspremie kan krijgen door een certificaat te behalen? Ontdek meer informatie over de taaltoelage.

Wil je je taalvaardigheden op je CV versterken, een premie ontvangen of simpelweg je vaardigheden evalueren? Maak gebruik van onze tool om het juiste taalcertificaat te kiezen dat bij je past. Raadpleeg onze kieswijzer.

Tweetalig zijn is geen must om bij de federale overheid te werken, maar het komt zeker van pas voor jou, je collega's, onze organisatie en de burgers die we helpen. 

Ontdek hun getuigenissen

Remote video URL
Remote video URL