Zie toe op overheidsuitgaven
Online sinds
Elke cent telt, zeker als het gaat over het overheidsbudget. Wil jij ermee voor zorgen dat de overheidsuitgaven efficiënt verlopen? Dan is de job van regeringsadviseur bij het interfederaal Korps van de Inspectie van Financiën misschien wel iets voor jou. Maak het verschil met jouw expertise!
Het interfederaal Korps van de Inspectie van Financiën start in september de zoektocht naar twee tot vier nieuwe regeringsadviseurs. Als regeringsadviseur, of inspecteur van financiën, kijk je kritisch naar overheidsuitgaven. Dat doe je binnen de overheidsorganisatie waaraan je bent toegewezen, op federaal of regionaal niveau. Daar zie je erop toe of de uitgaven haalbaar en opportuun zijn en ga je na of alles volgens de regels verloopt. Efficiëntie, effectiviteit en zuinigheid staan daarbij altijd voorop.
Controleur of auditeur
Een regeringsadviseur legt zich ofwel toe op controletaken, ofwel op audittaken. In de rol van controleur ben je de onafhankelijke raadgever van één of meerdere ministers die verantwoordelijk zijn voor de overheidsorganisatie waar je werkt. Daarnaast oefen je een structurele controlefunctie uit in opdracht van de minister van Begroting of de minister van Ambtenarenzaken. Je geeft adviezen over de overheidsfinanciën en voert soms ook onderzoeken uit over de uitgaven.
In de rol van auditeur ben je dan weer verantwoordelijk voor auditactiviteiten, en dat van a tot z. Je stippelt een strategie uit, zorgt voor een planning, evalueert mogelijke risico’s, voert audits uit en stelt verslagen op. De kans bestaat dat je ook een team van auditoren leidt.
Onmisbare kwaliteiten
Wat ook je exacte rol is, als regeringsadviseur moet je over een aantal onmisbare kwaliteiten beschikken. Allereerst kan je niet zonder de nodige economische en juridische kennis. Verder is het van groot belang dat je een sterk analytisch vermogen hebt en uit een veelheid aan informatie de juiste conclusies kan trekken. De adviezen die daaruit volgen, moet je bovendien inhoudelijk goed kunnen motiveren. Daarbij helpen sterke communicatievaardigheden uiteraard. Tot slot wordt er van jou ook verwacht dat je integer, stressbestendig en flexibel bent.
Benieuwd naar hoe het eraan toegaat op de werkvloer? Lees dan deze getuigenis van twee regeringsadviseurs.
Verloop van selectieproces
Al wie een masterdiploma heeft en twee jaar relevante ervaring kan voorleggen, zal zich kandidaat kunnen stellen voor de functie van regeringsadviseur. Het selectieproces omvat vervolgens vijf fasen. Eerst leg je een persoonlijkheidstest af, eventueel aangevuld met een meerkeuzevragenlijst als er veel kandidaten zijn. Daarna vindt een interview plaats. Ben je daarvoor geslaagd, dan krijg je de kans om een economische en juridische kennisproef af te leggen. Als ook dat goed is gegaan, volgt aan het eind nog een casestudie.
Wil je nog meer weten over het selectieproces? Of heb je graag nog een iets beter beeld van de job? Bekijk hier de voorlopige functiebeschrijving.
Meer info volgt
Kriebelt het om te solliciteren? Van zodra het selectieproces is opgestart, brengen we je op de hoogte. Hou de kanalen van Werkenvoor.be dus goed in de gaten!
Neem intussen ook zeker eens een kijkje op de website van de Inspectie van Financiën.