Alle nieuwsberichten

Zie toe op welzijn en veiligheid van werknemers

Online sinds

twee personen in discussie met een derde zittend

De FOD WASO is op zoek naar tientallen sociaal inspecteurs, die aan de slag kunnen binnen elke Vlaamse provincie of Brussel. Wil je mee zorgen voor werkplekken waar de werknemers zich goed voelen en hun veiligheid verzekerd is? Stel je dan kandidaat voor deze zinvolle job!

De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) staat in voor de werkkwaliteit in België en zorgt ervoor dat de rechten van werknemers gerespecteerd worden. Om deze missie waar te maken, spelen sociaal inspecteurs een cruciale rol, aangezien zij op het terrein nagaan of de regels opgevolgd worden. Kom jij de organisatie versterken als inspecteur?

Een boeiende job

Een sociaal inspecteur voert (al dan niet aangekondigde) inspectiebezoeken uit bij bedrijven, organisaties en op bouwwerven. Je voert een onderzoek uit naar de arbeidsomstandigheden en schrijft een inspectieverslag uit. Je informeert werkgevers en werknemers over hun rechten en plichten. Als je geconfronteerd wordt met inbreuken op regelgeving is het aan jou om gepaste actie te ondernemen.

De ideale sociaal inspecteur heeft in de eerste plaats goede mondelinge communicatievaardigheden, aangezien je met heel wat mensen in contact komt: naast werkgevers en werknemers gaat het ook om sociale partners, gerechtelijke instanties, advocaten en andere inspectiediensten. Daarnaast wordt verwacht dat je analytisch ingesteld bent en leergierig, zodat je bijblijft met de wetgeving. Tot slot is flexibiliteit ook van belang: de werkuren kunnen nogal variëren, met ook af en toe controles die ’s avonds, ’s nachts of in het weekend plaatsvinden.

Vacatures met specifieke accenten

Trekt de job van sociaal inspecteur je aan en denk je er de juiste persoon voor te zijn? Aarzel dan zeker niet om te solliciteren! Er zijn momenteel drie types van vacatures voor sociaal inspecteurs bij de FOD WASO over heel Vlaanderen en Brussel. Voor de jobs in Brussel moet je elementaire kennis van het Frans hebben:

Voor de eerste twee types van vacatures is er één enkele procedure. Waar je precies terechtkomt, zal afhangen van de noden van de dienst, je rangschikking bij het einde van de selectie, je interessedomeinen en geografische voorkeuren. Aarzel niet en waag je kans!