Aline Dosimont

Onthaalmedewerker
Related Organization
Portret Aline Dosimont

Waarom werkt u bij de federale Ombudsman?

Vanaf het moment dat ik bij de federale Ombudsman begon te werken, voelde ik dat ik mijn roeping gevonden had. Mensen helpen die moeilijkheden ondervinden vind ik heel belangrijk. Ik hou ervan op hun vragen te antwoorden en ze dichter bij een oplossing te brengen. Dat geeft me voldoening. Als iemand mij bedankt omdat ik geluisterd of geholpen heb, dan is mijn dag geslaagd! 

Wat houdt uw werk in?

Ik ben verantwoordelijk voor het onthaal. Ik sta rechtstreeks in contact met mensen die onze hulp vragen om een probleem op te lossen. Ik antwoord op hun vragen en verwijs hen door naar de juiste dienst. Als wij kunnen helpen, dan stuur ik hun klacht door naar mijn collega's die expertise hebben in de materie en de klacht grondig zullen onderzoeken.  Ik heb hoofdzakelijk contact met de mensen per e-mail en per telefoon maar ik ontmoet ook mensen tijdens het spreekuur als zij hun probleem persoonlijk willen toelichten. 

Over welke eigenschappen beschikt een goede onthaalmedewerker?

Achter elk telefoontje of elke e-mail zit een persoon die hulp nodig heeft. Een goede onthaalmedewerker neemt dus de tijd om te luisteren. Soms zitten de mensen die ons contacteren al enkele dagen of zelfs weken met een probleem. Mogelijk zijn er door de contacten met de overheid frustraties of wraakgevoelens ontstaan. Je moet empathisch zijn. Maar je moet ook het gesprek in de hand houden, zodat je de mensen snel naar de juiste dienst kunt doorverwijzen en om juiste en volledige informatie te kunnen geven. 

Wat waardeert u het meest aan uw werk? 

Elke dag behandel ik nieuwe onderwerpen: een nieuwe maatregel om burgers te helpen, een verandering in de wetgeving, een nieuwe dienst... Soms moet je veel weten en veel diensten kennen om de moeilijkheden van de burgers te begrijpen. Ik moet dus op de hoogte blijven en dat maakt het werk erg afwisselend en verrijkend.  

Ik neem ook met plezier de rol "klare taal" op in mijn team. Samen met enkele andere collega's heb ik extra aandacht voor de duidelijkheid en leesbaarheid van onze brieven en teksten. We maken ook een nieuwsbrief die naar alle collega's gaat. Hij bevat tips om op een meer toegankelijke manier te schrijven. 

Hoe ziet uw werkomgeving eruit?

Bij de federale Ombudsman werken 50 mensen. Dat maakt het contact met collega's gemakkelijk. We kunnen rekenen op heel wat flexibiliteit, waardoor ik mijn werk en mijn gezin goed kan combineren. Natuurlijk moet ik beschikbaar blijven om de telefoontjes en e-mails van de burgers te beantwoorden, maar ik kan het werk zo organiseren dat ik ook mijn andere taken binnen de organisatie kan uitvoeren. Onze werkplek bevindt zich in hartje Brussel, vlakbij het openbaar vervoer, in een aangename wijk. We hebben ook de mogelijkheid om enkele dagen van thuis te werken.  

De loopbaan van Aline

Bij de federale Ombudsman werken mensen met verschillende profielen. Aline heeft toerisme gestudeerd. Ze werkte eerst als animator in een vakantie- en congrescentrum. Vandaag is ze onthaalmedewerker bij de federale Ombudsman, waar ze het eerste aanspreekpunt is voor de burgers.

Achter elk telefoontje of elke e-mail zit een persoon die hulp nodig heeft.

Ontdek deze werkgever

Related Organization