Arnaud werkt momenteel als inspecteur voor de FOD Werkgelegenheid. Drie jaar geleden slaagde hij voor de generieke screening voor bachelors. Intussen is hij bevorderd en werkt hij op masterniveau.
Waarom heb je gesolliciteerd voor de generieke screening?
Ik was al federaal ambtenaar bij een parastatale organisatie, maar ik had het gevoel dat mijn job volledig onder de knie had. Ik had nood aan verandering en zocht een nieuwe professionele uitdaging.
Voor welke job heb je uiteindelijk gesolliciteerd? Hoe is dat verlopen?
In augustus 2021 slaagde ik voor de generieke screening voor functies op niveau B, waarna ik verschillende jobaanbiedingen ontving. In juni 2022 kreeg ik een aanbod voor de functie van administratief deskundige bij de Algemene Directie Toezicht op het welzijn op het werk van de FOD Werkgelegenheid. Na mijn sollicitatie kon ik binnen een maand een interview afleggen. Nog een maand later kreeg ik het eigenlijke jobaanbod. Na iets meer dan een jaar als administratief deskundige gewerkt te hebben, nam ik deel aan een overgangsselectie niveau voor niveau A1. In oktober 2022 ben ik gestart als administratief deskundige niveau B en in maart 2024, ben ik sociaal inspecteur geworden op niveau A1.
Wat trok je aan om bij de federale overheid te gaan werken?
Ik werkte al in de publieke sector, en ik werk er graag in de meest letterlijke zin van het woord: ten dienste van het publiek.. We werken voor het welzijn van de bevolking, zelfs al is het in een controlerende functie.
Wat motiveert je het meest in je huidige job?
Wat me het meest motiveert is de bescherming van de werknemers. Het is onaanvaardbaar dat iemand ernstig gewond geraakt of sterft tijdens het uitvoeren van zijn werk. Elke werknemer zou 's ochtends zijn gezin gedag moeten kunnen zeggen en hen ’s avonds terug veilig in de armen moeten kunnen sluiten.
Kun je je rol beschrijven en wat je het meest boeiend vindt aan je werk?
Het meest interessante deel van mijn werk is het ondervragen en onderzoeken. Tijdens bedrijfsbezoeken kijk ik naar wat potentiële problemen zijn, leg ik gevaren bloot en identificeer ik veiligheidssystemen die zijn omzeild om het werktempo te verhogen, vaak ten koste van de veiligheid van de werknemers.
Hoe draagt je werk bij aan een betere samenleving?
Mijn werk zorgt ervoor dat de arbeidsomstandigheden veiliger worden. Ofwel preventief, door te wijzen op potentiële problemen, ofwel door werkgevers aan te moedigen bepaalde werkprocedure te implementeren. Hierdoor wordt de werkgever zich bewust van het belang van gezondheid en veiligheid op het werk. Helaas is er ook een repressief aspect. Wanneer een werkgever zich niet in regel stelt met de verplichtingen of als er toch een ongeval voorvalt, moet onderzocht worden hoe dat in de toekomst kan vermeden worden en wie welke verantwoordelijkheid draagt.
Welke professionele ontmoeting heeft de meeste indruk op je gemaakt?
Er is niet één specifieke ontmoeting die eruit springt, maar eerder meerdere. Naast de verhalen van slachtoffers van fysieke ongevallen, is het soms moeilijk om de verhalen van slachtoffers van pesten te plaatsen. Je voelt hun lijden en het feit dat ik dat niet met een vingerknip kan oplossen, is niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan.
Wat zou je zeggen aan mensen die twijfelen om de overstap te maken naar de federale overheid?
Probeer het en ervaar hoe het is om als ambtenaar te werken. Er is genoeg werk, maar het verschil met de privésector is vooral de visie van het management. Als ambtenaar word je meer als een mens gezien door je collega’s, in plaats van een vervangbare schakel in een bedrijf.
Wat is je beste herinnering of het meest memorabele moment in je carrière bij de overheid?
Ik heb niet één beste herinnering, maar wel veel mooie momenten. Ik kan ze niet rangschikken. De meeste van deze herinneringen komen van de geweldige collega’s die ik heb leren kennen. Door de teambuildings kan ik andere onverwachte kanten ontdekken van collega’s.
Welke dingen worden niet vermeld in de vacatures, maar zouden kunnen helpen om mensen enthousiast te maken om bij de overheid te komen werken?
De persoonlijke en professionele ontmoetingen worden niet genoeg benadrukt. Je komt in contact met mensen met verschillende achtergronden en uit heel België (of verder), zowel binnen je eigen organisatie als tijdens opleidingen, vergaderingen,… met mensen uit andere overheidsdiensten en/of de privésector. Je krijgt inzicht in hoe de overheidsdiensten functioneren en dat geeft je een ander inzicht in het leven.
Mijn werk maakt het mogelijk om de arbeidsomstandigheden van medewerkers veilig te maken.