Bert De Bleecker

Technisch deskundige HVAC
Related Organization
Portret Bert De Bleecker

Wat houdt jouw job juist in?

Als technisch deskundige HVAC (Heating, Ventilation en Airconditioning) ontferm ik me over de toestand van HVAC-installaties in gebouwen van de federale overheid, in mijn geval in de provincie Oost -Vlaanderen. Zo volg ik enkele grote projecten op: ik maak een verslag tijdens de werfvergadering, kijk de vorderingsstaten van de aannemer na en controleer de gebruikte materialen met de goedgekeurde lijst van technische fiches.
In mijn functie heb ik ook de vrijheid om zelf projecten op te starten, bijvoorbeeld als ik ergens een mogelijkheid zie om energie te besparen. Dan kijk ik samen met de projectleider of het haalbaar is.

Aangezien we instaan voor de koeling en verwarming, moeten we bij de keuze van onze projecten ook rekening houden met de seizoenen. Zo zoek ik in de winterperiode oplossingen voor acute verwarmingsproblemen en in de zomer eerder mogelijkheden om te koelen en/of te ventileren.  

Wat is het leukste project waar je al aan gewerkt hebt?

Voor mij is de renovatie van de stookplaats op de site van de verkeerspolitie in Gentbrugge het leukste project waaraan ik meegewerkt heb. Daar vernieuwden we de verwarmingsinstallatie. Nu staat de voorziening van warm water los van de verwarming, waardoor de verwarming volledig stilgelegd kan worden in de zomer. Dat betekent een mooie energetische besparing. Voor elk project hanteren we de duurzaamheid van een gebouw als belangrijkste criterium.  

Waarom werk je graag voor de Regie der Gebouwen?

Dankzij mijn functie krijg ik te maken met alle aspecten van het HVAC-domein: het gaat van kleine tot grote installaties, zowel voor ventilatie, koeling als verwarming. Ook moet je je bij de Regie der Gebouwen wel eens verdiepen in je vak, wat ik een grote meerwaarde vind. Weinig controleurs beginnen met een vakkennis die echt alle domeinen van de job beslaat, maar gaandeweg, met de juiste motivatie, opleiding en hulp, kan je heel veel bijleren en op die manier zelf technische oplossingen aanbrengen.

Welke competenties heb je nodig in jouw job?

Voor mij zijn leergierigheid, interesse in techniek en goede sociale vaardigheden de grootste troeven van een technisch deskundige HVAC. Het is belangrijk om goed contacten te kunnen leggen en die te onderhouden, er zijn immers veel verschillende installaties waarvoor je goed moet kunnen samenwerken met de mensen ter plaatse. Ook de samenwerking met je teamleden is belangrijk, maar je moet ook zelfstandig kunnen werken. Oh, en een goede dosis gezond verstand helpt je een heel eind!

 

 

De renovatie van de stookplaats op de site van de verkeerspolitie in Gentbrugge is het leukste project waaraan ik meegewerkt heb.

Ontdek deze werkgever

Related Organization