Bertrand Dockier

ICT Operations manager
Portret Bertrand Dockier

Waarom heb je gekozen voor een job bij de federale overheid? 

De FOD Economie is eigenlijk mijn tweede job. Na een eerste ervaring in de privésector besloot ik op een bepaald moment voor een andere uitdaging te gaan. Mijn doel was niet noodzakelijk een job bij de overheid te vinden, maar het was een optie. 

Door toeval of timing uiteindelijk besloot ik om voor de federale overheid te werken en het viel reuze mee. Dat was 15 jaar geleden.  

Hoe ontwikkelde je job zich in die 15 jaar?  

Ik heb altijd als IT-er bij de FOD Economie gewerkt, maar in feite is mijn loopbaan geëvolueerd. Ik begon als systeemingenieur en werd daarna teamleider van het team waarin ik werkte. Na enkele jaren werd ik Unit Manager: de manager van de afdeling waarin mijn voormalige team zich bevond. Ik heb dus altijd op dezelfde afdeling gezeten, maar mijn rol is veranderd.    

Vertel ons over een typische dag    

Mijn huidige baan doe ik nu ongeveer 2 jaar en bestaat voornamelijk uit het coördineren van teams. Ik zorg ervoor dat de teams van mijn afdeling de juiste informatie krijgen, maar ook de middelen om hun doelstellingen te bereiken. Maar mijn rol omvat ook project management, budget management en hr-management. Je moet de juiste mensen aan de juiste projecten toewijzen, overleggen welke moeilijkheden ze eventueel ondervinden en als doorgeefluik naar de directie en andere diensten optreden. ICT bestaat uit verschillende afdelingen en je moet die verschillende afdelingen op elkaar afstemmen, wat deel uitmaakt van mijn dagelijks werk.    

Wat motiveert je vooral in je werk?    

Wat zeer interessant en lonend is, is deze dynamiek van samenwerking met collega's, zowel binnen mijn dienst als met andere diensten en teams te kunnen vormen waarmee we grootse projecten kunnen verwezenlijken. Op het einde denk je ‘wow, wat een synergie!’ Je bereikt een doel door de juiste mensen te vinden om het project uit te voeren en door hen de juiste werkomstandigheden te bieden. En we zijn ook tevreden omdat we het gestelde doel bereiken! Dit betekent niet dat het altijd gemakkelijk is! We stuiten immers op moeilijkheden en hebben een tekort aan personeel. Maar dat is waarom ik mijn getuigenis vandaag afleg. 

Komt het beeld dat je nu hebt van de federale overheid nog overeen met het beeld dat je had voordat je hier begon te werken? 

Ik bekijk de dingen graag op een analytische manier, dus ik had niet al te veel vooroordelen voordat ik bij de overheid kwam. Uiteindelijk was ik niet teleurgesteld of verrast. Maar ik moet toegeven dat de federale overheid dynamischer is dan ik dacht. 

De FOD waar ik werk is niet de grootste of de kleinste. En in vergelijking met zijn grootte, denk ik dat hij nog steeds zeer dynamisch is. 

In de privésector werkte ik in een groot bedrijf en had ik vaak contact met de partners van die organisatie. Ik stond in contact met een vrij groot aantal privébedrijven, ook al werkte ik daar niet, en ik had veel contact met collega's van buitenaf. En als ik vergelijk hoeven wij ons niet te schamen in vergelijking met de particuliere sector wat betreft onze dynamiek of de uitdagingen waarvoor wij staan, verre van dat!    

Op welk project ben je het meest trots?   

Mijn trots en vreugde zijn de systemen die ik in het begin van mijn loopbaan bij de FOD Economie in samenwerking met andere collega's heb ontwikkeld. We hebben iets goed opgebouwd, want wat we hebben opgebouwd bestaat nog steeds, ook al zijn het andere mensen die eraan werken. 

Een concreet voorbeeld aan het begin van mijn loopbaan was een datawarehouse, een platform dat wij hadden gecreëerd en waarmee we gegevensanalyse konden doen. Het was een betrekkelijk nieuw concept en vandaag de dag biedt dit platform nog steeds diensten aan vele gebruikers. 

We werden dikwijls benaderd door particuliere ondernemingen waar we naar opkeken en waarvan we dachten dat zij veel verder gevorderd moesten zijn dan wij. We realiseerden ons daarna dat wij, door onze deskundigheid te delen, hen geïnformeerd hebben. 

Wat zou je zeggen tegen jongeren die in het laatste jaar van hun informaticastudie zitten en aarzelen om bij de federale overheid te gaan werken? 

De federale overheidsdienst liegt niet. We strooien geen zand in de ogen. Wat je op de website of elders leest, is de realiteit. In privébedrijven wordt veel beloofd en weinig gedaan en dat is soms teleurstellend. Als de FOD Economie of een andere FOD een functieomschrijving geeft, dan is dat precies de functie, de taken en de projecten waaraan je zal werken.  

Ik zou dus willen zeggen: kom en als het je niet bevalt, vertrek. We hebben hier geen handboeien. Ik heb geen werknemers die ik 's morgens aan hun stoel vastbind. Je kan een jaar voor de staat werken en dan je job opzeggen als het niet lukt.  

De federale overheid telt ook 70.000 ambtenaren. Dit vormt een enorm potentieel. Als je vandaag als IT-er werkt en morgen wil je iets anders doen, is dat mogelijk. Er is geen enkele particuliere onderneming in België die zo'n breed scala aan functies aanbiedt. Je kan inderdaad bij privébedrijven gaan werken die groter zijn dan de Belgische federale overheid, maar dan werk je vandaag in België, morgen in Tokio en overmorgen in New York. Als dat je bevalt is dat natuurlijk prima maar als je liever in België blijft heb je nergens zo'n ruime keuze aan mogelijkheden.    

Wat betekent flexibiliteit op het werk voor jou? 

Flexibiliteit is een hot item momenteel, zelfs buiten het werk. Tegenwoordig moet alles op elk moment mogelijk zijn. Ik kan vanuit huis werken. Vóór COVID hadden we al telewerkmogelijkheden. In dat opzicht moet de overheid zeker niet onderdoen voor de privésector. Uit gesprekken met mensen uit de privésector realiseren we ons dat ze nergens zijn. Zij hebben telewerken pas ontdekt met COVID, wij waren er al even mee bezig".  

Hoe maakt je werk een verschil voor de maatschappij? 

Eerst en vooral hebben we een ondersteunende rol bij de activiteiten van de FOD Economie. We voorzien de andere departementen van de FOD van toepassingen die hen in staat stellen hun doelstellingen te bereiken. Een concreet voorbeeld, misschien wel het bekendste voor onze organisatie, is de kruispuntbank voor ondernemingen, die gebaseerd is op een volledige IT-infrastructuur. Het is mijn afdeling en andere afdelingen die dit platform mogelijk maken. We stellen instrumenten ter beschikking van klanten via webinterfaces, webapplicaties of andere soorten toepassingen. Het feit dat wij ook online-enquêtes kunnen houden, is te danken aan de ICT. 

We leveren ook een dienst aan burgers en bedrijven die partner zijn van de FOD Economie en die gegevens moeten raadplegen of uitwisselen. We hebben veel externe klanten en zetten met hen gegevensuitwisselingsprotocollen op. Dit is een groot deel van ons werk.  

Heb je een anekdote te vertellen? 

Ik kom soms schoolvrienden tegen met wie ik het contact heb verloren en die jaren geleden tegen mij zeiden: "Nooit zal ik voor de overheid werken". En nu werken ze bij de federale overheid en zijn erg gelukkig. 

En zoals de reclame die je vaak op tv ziet met de boodschap "Ik wil het eerst proberen", zou ik ook willen zeggen: "Probeer het werken bij de overheid eens uit en als het je niet bevalt, probeer dan gerust elders". 

Wat zeer interessant en lonend is, is de dynamiek van de samenwerking.

Ontdek deze werkgever