Carole Sansdrap

Experte sociaal inspecteur
Portret Carole Sansdrap

Waarom koos je ervoor om te werken voor de federale overheid?

Ik wou vooral ten dienste staan van de burger.

Met een diploma criminologie kon ik bij de federale overheid een functie uitoefenen die verband hield met mijn studies. En dat is wat mij motiveerde om te solliciteren.

Wat is het leukste aan werken bij de federale overheid?

De werktijden en de arbeidsomstandigheden.

Elke dag is anders: zowel wat betreft de te behandelen dossiers als de mensen met wie we te maken hebben.

Het feit dat ik kan reizen is zeer aangenaam, het stelt me in staat veel mensen te ontmoeten en uiteenlopende vragen te behandelen.

En ten slotte leer ik de verschillende sectoren rondom ons kennen.

Wat is het leukste aan werken bij je huidige werkgever?

Het beste van mijn werk zijn de flexibele werktijden en de verscheidenheid aan mensen en onderwerpen waarmee ik te maken heb. De sociale wetgeving is zeer breed en omvat concrete aspecten die alle burgers aangaan.

Ondanks de verschillende profielen is het contact met werkgevers, werknemers, de arbeidsinspectie en andere inspectiediensten altijd zeer verrijkend.

Zelfs met werkgevers, waar men zou kunnen denken dat het contact ingewikkelder is, verloopt het over het algemeen heel goed.

Wat betekent flexibiliteit op het werk voor jou? 

Flexibiliteit betekent je werk organiseren in het belang van de dienst, maar ook in het belang van jezelf. Je moet een evenwicht vinden tussen die twee.

Ambtenaar zijn betekent beschikbaar zijn voor de overheid, dus soms moet ik weekends of avonden werken, maar anderzijds kan ik gemakkelijk vrij nemen en worden de werktijden gerespecteerd.

Strookt het beeld dat je nu hebt van de federale overheid nog met het beeld dat je had voor je hier begon te werken?

Neen.

Toen ik begon, geloofde ik in het cliché over ambtenaren, dat sommigen zich verstoppen en weinig werken. Wel integendeel, ik heb het geluk te werken met collega's die altijd gemotiveerd en bereid zijn.

Je werkt als experte sociaal inspecteur. Wat doe je precies en wat is het leukste aan je job?

Ik ben verantwoordelijk voor een team van inspecteurs. Samen zijn we belast met de controle van bedrijven: meer bepaald ontvangen we klachten van vakbonden/werknemers over de sociale wetgeving en moeten we nagaan of de wetgeving wordt nageleefd. Soms voeren we spontane controles uit om de arbeidsomstandigheden en de lonen te controleren.

We houden ons ook bezig met sociaal overleg voor de vaststelling van arbeidsreglementen of voor de bepaling van de paritaire comités van ondernemingen.

Dus het werk is zeer gevarieerd. Ik behandel ook vragen om inlichtingen.

De meest interessante aspecten van ons werk zijn de diversiteit van de dossiers en het feit dat we zelfstandig aan de onderzoeken kunnen werken, terwijl we tegelijkertijd regelmatig met onze collega's samenwerken. Deze job draait dus om autonomie en solidariteit.

Op welke van jouw realisaties of projecten ben je het meest trots?

Ik ben erg trots:

  • als ik erin slaag werknemers en werkgevers met elkaar te verzoenen
  • als ik erin slaag de verschillende vragen te beantwoorden waarmee een werkgever of werknemer op het gebied van het sociaal recht kan worden geconfronteerd
  • als gerechtigheid geschiedt
  • als een onderzoek succesvol is
  • als ik een situatie geregulariseerd krijg.

Wat zou je zeggen aan mensen die twijfelen om de overstap te maken naar de federale overheid?

Ik zou zeggen dat de federale administratie een werkgever is waar het mogelijk is om te groeien.

Natuurlijk kunnen de administratieve procedures op bepaalde punten soms rigide zijn, maar je kan rekenen op werkzekerheid en op een goed salaris. 

In welke zin maak je met je job het verschil voor de samenleving?

Mijn afdeling ‘Toezicht op de Sociale Wetten’ zet vaak de ‘kerk midden in het dorp’, d.w.z. zij verzoent standpunten of herinnert iedereen aan zijn verplichtingen.

Hoe voelt het om met je job het verschil te maken voor de samenleving?

Het Toezicht op de Sociale Wetten staat garant voor de rechten van de werknemers en informeert zowel de werkgevers als de werknemers.

Ik heb het geluk te werken met collega's die altijd gemotiveerd en bereid zijn.

Ontdek deze werkgever