Dorien

Jurist bij de dienst vermogensrecht en burgerlijk procesrecht
Related Organization
Portret Dorien

Een warme ontvangst in digitale tijden

Toen ik in 2020 startte bij Justitie als Juriste was de coronacrisis volop aan de gang. Ik startte dus in een nieuwe omgeving die op dat moment vooral virtueel was. Ik dacht dat het moeilijker zou zijn om mijn collega’s te leren kennen, zowel binnen mijn dienst als daarbuiten. Maar niets bleek minder waar. In mijn eerste week had ik iedereen van mijn directe collega’s al leren kennen. Onlangs hadden we onze jaarlijkse teambuilding en toen merkte ik ook enorm dat alle collega’s, ongeacht de dienst, je met open armen ontvangen.

Dossiers, dankbaarheid en voldoening

Ik werk op de dienst vermogensrecht en burgerlijk procesrecht. Wij doen voornamelijk wetgevend en regelgevend werk. Dat betekent enerzijds wetsontwerpen voorbereiden, meewerken aan wetsontwerpen van andere departementen, en aan koninklijke en ministeriële besluiten. Anderzijds behandelen we vragen van burgers of externe partners. Ik houd mij bezig met de individuele dossiers rond mede-eigendom en nalatenschappen.

Veel van die individuele dossiers komen bij ons via onze infodienst. Zij sturen ons dan bepaalde vragen door en wij antwoorden aan hen zodat zij dit kunnen doorgeven aan de betrokken partij. Maar het gebeurt ook dat mensen rechtstreeks met vragen naar ons komen. Als je dan voor hen een praktisch probleem kan oplossen en je krijgt daar een oprechte dankjewel voor, geeft dat enorm veel voldoening.

Het proces achter de wet

Doordat je in een regelgevende context werkt, krijg je een unieke kans om het proces achter de wet te leren kennen. Als rechtenstudent lees je veel teksten en wetten en nu zie ik ook het hele verhaal dat daaraan vooraf gaat. Dat is kennis die je opdoet die je nergens anders kan opdoen. Dat maakt het erg interessant, maar ook uitdagend. We zijn met heel veel verschillende zaken bezig en je moet prio’s kunnen stellen. Corona bracht natuurlijk op een hele andere manier ook heel wat uitdaging met zich mee. Ik werd naar aanloop van de coronawet geconsulteerd i.v.m. mede-eigendom. Dat was een van mijn eerste grote regelgevende dossiers en toen was dat helemaal nieuw en moest alles erg snel gaan. Gelukkig kon ik rekenen op de hulp van mijn collega’s. Nadat dit proces rond was en de coronawet gepubliceerd, was ik heel trots.

Tot in de puntjes leren hoe regelgevende procedures in z’n werk gaan, dat kan je nergens anders leren.

Ontdek deze werkgever

Related Organization