Emmanuelle Vandamme

Voorzitster van het directiecomité
Related Organization
Portret Emmanuelle Vandamme

Hoe zien de carrièremogelijkheden eruit voor een jonge ambtenaar?

Wanneer je net in je job bent gerold, heb je geen idee waar je aan begint. Je hebt nog geen zicht op welke functies er bestaan, topmanager worden is nog niets wat je als doel voor ogen hebt. Gelukkig kom je terecht in een omgeving die het ontwikkelen van je eigen rol sterk stimuleert.

Hoe bereik je het niveau van een topmanager?

Misschien ben je geneigd om alles eens te proberen, natuurlijk kan dat verrijkend zijn. Toch raad ik altijd aan om te zorgen voor coherentie in je ambitie. Zelf was ik aan de universiteit al bezig met publiek recht, die interesse heb ik doorgetrokken in mijn job door modernisering en innovatie binnen de overheid als rode draad doorheen mijn carrière te blijven weven.

Er zijn twee manieren om door te groeien. Ofwel word je een expert in één bepaald domein, en vul je die expertise later aan met managementvaardigheden. Ofwel kies je voor een bredere blik en werk je in verschillende domeinen, maar wel steeds op een bepaald niveau. Zo klim je als het ware via transversale trappen verder omhoog. In elk geval zou ik jonge medewerkers aanraden om hun opties te bespreken met verschillende mensen, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken.

Welke raad kan je geven aan jongeren die aan het begin van hun carrière staan?

Als je carrière wil maken in de publieke sector, zorg dan dat je je omgeving mee aan boord hebt. Zeker als jonge vrouw met een gezin is die steun ontzettend belangrijk. In een job als de mijne werk je non-stop. Hoe hoger je klimt, hoe groter de kans dat je geïsoleerd geraakt. Dan is een ploeg die voor je supportert onmisbaar.

Maak keuzes: welke trein laat je passeren, op welke spring je? Als je wacht tot je er helemaal klaar voor bent, halen anderen je wellicht in. Laat mislukkingen toe. Een moeilijke evaluatie verwerken, kan tijd vragen, maar blijf in jezelf geloven.

Jonge ambtenaren en collega's hebben vaak geen idee van de impact die wij kunnen hebben in onze job.

Ontdek deze werkgever

Related Organization