Portret Evy

Waarom koos je ervoor om te werken voor de federale overheid?

Na het behalen van mijn master in de rechten in 2009 ging ik op zoek naar een job waarmee ik als jurist mijn steentje kon bijdragen aan de samenleving en me kon inzetten voor de burger. Mijn interesse ging daarbij vooral uit naar het sociaal recht. Daarnaast wou ik graag een job die mij enerzijds zekerheid bood, maar aan de andere kant ook voldoende flexibiliteit om mijn dromen naast het werk waar te kunnen maken. Mijn huidige job bij de federale overheid vinkt al deze vakjes aan.

Wat is het leukste aan werken bij de federale overheid? 

Wanneer je bij de federale overheid werkt, kom je terecht bij een stabiele werkgever waar er veel flexibiliteit is op het vlak van werkuren en telewerk. Zo kan je je werk- en privéleven perfect met elkaar laten matchen.

Wat is het leukste aan werken bij de federale overheid?

Het is heel fijn om deel te mogen uitmaken van een gemotiveerd team van juristen. Ik heb momenteel een 8-tal collega-juristen, zowel Nederlandstalige als Franstalige. We overleggen vaak en vinden steun bij elkaar. Dit maakt het behandelen van soms complexe dossiers een pak lichter en zorgt ervoor dat we in een heel aangename sfeer kunnen werken. Mijn collega’s zijn echt top!

Wat betekent flexibiliteit op het werk voor jou? 

Wij hebben veel autonomie op het vlak van de verdeling van ons werk. We kunnen vaak zelf bepalen wat we wanneer gaan doen, tenzij er echt iets moet afgewerkt worden tegen een bepaalde deadline. Dit betekent dat je je dagindeling ook kan afstemmen op je eigen noden.

Flexibiliteit betekent daarnaast voor mij ook de mogelijkheid om, naast het werk dat verbonden is aan mijn functie als jurist, ook andere taken te kunnen uitvoeren. Zo heb ik bijvoorbeeld al mogen bijspringen bij projecten in verband met de organisatie van ons team of in het kader van het kwaliteitsmanagementsysteem. Die afwisseling houdt me fris en gemotiveerd.

Je werkt als Jurist welzijn op het werk. Wat doe je precies en wat is het leukste aan je job?

Ik werk als jurist welzijn op het werk. Ik sta dus in voor het schrijven van de regelgeving in verband met welzijn op het werk en het geven van adviezen over de toepassing van deze regelgeving. In ons team van juristen heeft iedereen een beetje zijn eigen materie binnen het grotere geheel van het welzijn. Ikzelf ben voornamelijk bezig met de psychosociale risico’s op het werk, zoals stress en burn-out maar ook geweld of pesterijen. Dit is een thema dat brandend actueel is. Het geeft dan ook veel voldoening om te kunnen werken rond een topic waar in de praktijk veel mensen mee te maken krijgen (zowel werknemers als werkgevers, maar ook preventieadviseurs, vakbondsafgevaardigden, enz.) en om deze mensen te kunnen helpen door voor hen duidelijke en werkbare regelgeving te schrijven en hen bij te staan bij de toepassing ervan. Je hebt het gevoel dat je toch echt iets kan betekenen voor hen en dat je een positieve impact hebt. 

Op welke van jouw realisaties of projecten ben je het meest trots?

Ik ben er altijd het meest trots op wanneer ik, toch vaak ingewikkelde, regelgeving heb kunnen verduidelijken aan iemand, door bijvoorbeeld een advies te geven over hoe de regelgeving in de praktijk kan toegepast worden of door een toelichting te schrijven voor op de website. Het is heel fijn om hiervoor van de burgers een welgemeende bedanking te krijgen. Zo voel je je echt nuttig en gewaardeerd. 

Wat zou je zeggen aan mensen die twijfelen om de overstap te maken naar de federale overheid? 

Zeker doen! Je geniet van heel wat voordelen, hebt de kans een mooie carrière uit te bouwen en werkt samen met toffe mensen.

Wanneer je bij de federale overheid werkt, kom je terecht bij een stabiele werkgever waar er veel flexibiliteit is op het vlak van werkuren en telewerk.

Ontdek deze werkgever