Hoe ben je in je huidige functie terechtgekomen?
Toen ik als student een centje wilde bijverdienen, vond ik sociaal contact en me inzetten voor de samenleving al heel belangrijk. Na mijn studies politieke wetenschappen ging ik aan de slag bij het ABVV, en in 2006 stapte ik over naar de FOD Financiën. Daar werkte ik eerst bij de Algemene Administratie (AA) van de Fiscaliteit, en later bij de Stafdienst Personeel en Organisatie. In 2017 kreeg ik een functie bij de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen, waar ik in eerste instantie verantwoordelijk was voor de eerstelijnscontrole op de luchthaven van Bierset. Later zorgde ik voor de niet-fiscale controles en de behandeling van niet-fiscale kwesties bij de Centrale Component Operaties in Brussel. In 2022 ben ik dan overgestapt naar mijn huidige functie in Grâce-Hollogne: een job op het terrein, waarin ik ernstige gevallen van accijnzenfraude onderzoek.
Waarom heb je voor een job bij de overheid gekozen?
Als jonge kerel nam ik mezelf altijd voor om nooit voor de overheid te gaan werken. Maar op een dag vertelde een kennis me over het reilen en zeilen bij de overheid en de vele mogelijke functies. Dat overtuigde me om ook mijn kans te wagen. Ik zal niet ontkennen dat de werkzekerheid, het interessante loonpakket en de flexibele werkuren ook een rol hebben gespeeld. Maar ik vond hier vooral wat ik zocht: het voor mij zo belangrijke sociale aspect en de mogelijkheid om voortdurend bij te leren en te groeien.
Wat vind je het leukst aan je job?
Bij de overheid krijg ik alle kansen om mezelf te ontplooien. Het werk is altijd anders en gaat nooit vervelen. Je raakt hier niet vastgeroest. Door die flexibiliteit kon ik mezelf bijscholen en heb ik nu heel wat pijlen op mijn boog. Bovendien sluit mijn werk aan bij mijn waarden: integriteit, respect, een luisterend oor en samenhorigheid. En het idee dat iedereen zijn steentje kan bijdragen om voor verandering te zorgen.
Op welke manier maakt jouw werk een verschil voor de maatschappij?
Het is onze taak om de samenleving goed te laten functioneren. Er gelden voor iedereen dezelfde regels, en wij zorgen ervoor dat ze worden nageleefd. Dat is ook hoe ik mijn rol zie: de maatschappij beschermen tegen de uitschuivers die sommigen maken en rechtvaardigheid in stand houden. Maar we hebben niet alleen een repressieve functie: we werken ook preventief. En dat is minstens zo belangrijk.
Heb je nog een leuke anekdote over je werk?
Ik heb hier mijn partner ontmoet. Ze is Nederlandstalig en ze werkt als ... douanier! We zijn nu een paar jaar samen, en sinds 6 maanden hebben we ook een 'kleine douanier' in huis, die we tweetalig zullen kunnen opvoeden. Federaler dan dat wordt het niet!
Bij de overheid krijg ik alle kansen om mezelf te ontplooien.