Heleen Geeraerts

HVAC-ingenieur
Related Organization
Portret Heleen Geeraerts

Wat houdt jouw job bij de Regie der Gebouwen juist in

Als HVAC-ingenieur ontwerp ik de installaties die zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in de gebouwen, zoals verwarming, koeling en ventilatie. Aangezien de Regie der Gebouwen bijna duizend sites beheert, gaat het vaak om renovaties of aanpassingen aan bestaande installaties. Ik maak dan het ontwerp, de berekeningen, het bestek en de plannen voor de technieken. Voor heel grote projecten wordt het HVAC-ontwerp uitbesteed aan externe studiebureaus. Voor die dossiers controleer ik de kwaliteit van het opgemaakte ontwerp. 

Hoe word je een HVAC-ingenieur?

Het is belangrijk om te weten dat er in de ingenieursopleiding geen specifieke specialisatie HVAC bestaat. Je krijgt wel een inleiding tijdens sommige studierichtingen, maar je moet in elk geval nog bijkomende opleidingen volgen.

Over welke opleidingen gaat het concreet?

De belangrijkste opleiding is die gegeven door ATIC, een vereniging van HVAC-professionals, zowel met lesgevers uit de privésector als uit de academische wereld.

Die is er precies op gericht om ingenieurs de nodige kennis over HVAC bij te brengen die je niet aan de universiteit of aan de hogeschool hebt gezien. De opleiding is verdeeld over 4 cyclussen met in totaal meer dan 200 lesuren, wat neerkomt op een traject van 2 jaar. Daarin leer je zowel ontwerpprincipes en berekeningsmethodes, als de praktische eigenschappen van HVAC-toestellen. Die les valt telkens op zaterdag, maar daarvoor geeft de Regie je een compensatiedag tijdens de week.

Hoe heeft de Regie der Gebouwen je daarin begeleid

Toen ik ben begonnen bij de Regie der Gebouwen heeft mijn diensthoofd mij meteen aangeraden om me in te schrijven voor een ATIC-cyclus. Omdat ik nog geen praktijkervaring had, heb ik in het begin aan enkele kleinere projecten gewerkt. Dankzij de extra kennis uit de ATIC-cursus, zijn de grotere projecten daarna snel kunnen volgen.

Wat is het leukste project waar je al aan gewerkt hebt?

Ik vind het moeilijk om er één project uit te kiezen, aangezien elk project zijn eigen interessante punten heeft. Voor sommige projecten ontwerp je immers zelf een HVAC-installatie, zoals voor het Rijksarchief in Antwerpen, maar het kan evengoed gaan om een analyse en beoordeling van dossiers voor de realisatie van bv. gevangenissen, of om een brainstormsessie over duurzame verwarmingstechnieken. Het is vooral de variatie aan taken die ik heel boeiend vind. Ik heb nog geen twee projecten gehad die hetzelfde waren!

Hoe draag je bij aan de verduurzaming van de Belgische gebouwen?

Het energieverbruik van een gebouw wordt niet alleen bepaald door de isolatiegraad, maar ook door de efficiëntie van de HVAC-installaties. Bovendien kun je er als HVAC-ingenieur voor kiezen om fossielvrije verwarmingstechnieken in te zetten zoals warmtepompen of geothermie. Op die manier kun je een grote invloed hebben op de uiteindelijke uitstoot.

Waarom zou je de Regie aanraden als werkgever?

Je kunt aan interessante en gevarieerde projecten meewerken en toch een goede balans hebben tussen werk en privé. In mijn functie heeft het ook voordelen dat je rechtstreeks voor de gebouwbeheerder werkt. Op die manier kan je meewerken aan aspecten als duurzaamheid, aanpasbaarheid, levensduur van de materialen en energieverbruik, die van groot belang zijn. En de toffe collega’s zijn natuurlijk ook een pluspunt!

Over welke drie eigenschappen moet een medewerker van de Regie der Gebouwen zeker beschikken?

Ik denk dat de motivatie om continu bij te leren, zelfstandigheid en een passie voor gebouwen belangrijke eigenschappen zijn om te werken bij de Regie der Gebouwen.

Het is de variatie aan taken die ik heel boeiend vind. Ik heb nog geen twee projecten gehad die hetzelfde waren!

Ontdek deze werkgever

Related Organization