Koen Boeckx

Onderwijsassistent-repetitor
Related Organization
Portret Koen Boeckx

Nadat ik verschillende functies binnen Defensie uitoefende, ging ik in 2017 aan de slag als onderwijsassistent-repetitor bij de Koninklijke Militaire School (KMS). Ik maak geïnteresseerde kandidaten graag warm voor mijn job waar ik niks dan goeds over te vertellen heb. 

Wat doet een onderwijsassistent-repetitor aan de KMS? 

De dubbele functiebenaming is een hele mond vol, maar eigenlijk komt het takenpakket neer op wat assistenten aan burgeruniversiteiten doen. Ik sta de professor bij in zijn werk door de studenten te begeleiden bij oefen- en labozittingen, het praktische werk dus. 

Daarnaast sta ik in deze functie ook in voor de begeleiding van studenten tijdens hun thesis en doe ik eveneens wetenschappelijk onderzoek, zoals dat van academisch personeel verwacht wordt. 

Welke eigenschappen moet een nieuwe collega zeker hebben? 

Belangrijk is dat je zelfstandig kan werken. Je krijgt richtlijnen mee van de professor, maar vervolgens heb je de vrijheid om je practica zelf concreet in te vullen. Als er bijsturingen nodig zijn, is het ook aan de assistent om het initiatief te nemen. Natuurlijk moet je communicatief sterk zijn, aangezien je de leerstof duidelijk moet overbrengen. In feite ben je een soort brugfiguur tussen de studenten en de professor. Bij vragen stappen ze vaak eerst op jou af. Daarom staan we ook open voor pas afgestudeerden, zij kunnen immers putten uit hun recente ervaring als student. 

Tot slot heeft iemand met talenkennis een serieus streepje voor. De collega’s die zich voltijds toeleggen op onderzoek komen vaak uit het buitenland, met hen is de voertaal dus het Engels. Bovendien wordt in de laatste jaren sowieso in het Engels gedoceerd. En omdat de KMS een federale instelling is en we ook Franstalige studenten hebben, is het eveneens handig om een mondje Frans te spreken. 

Waarom koos jij indertijd zelf voor deze job? 

Het leek me een heel aantrekkelijke functie, die je de mogelijkheid biedt om je horizonten te verbreden. En dat bleek ook effectief zo: ik krijg veel kansen om me te verdiepen in de gebieden waar ik interesse in heb. Ik waardeer daarnaast ook de autonomie die ik krijg, de ruimte die ik heb om mijn eigen ding te doen. 

Hoe is het om in zo’n militaire context te werken? 

De KMS is op veel vlakken vergelijkbaar met burgeruniversiteiten, maar er zijn wel een paar verschillen. Zo is de school een militaire kazerne, met bijzondere veiligheidsmaatregelen zoals toegangscontrole. 

Nog een opvallend verschil is dat de studenten een militair uniform dragen, aangezien het kandidaat-officieren zijn. Er wordt ook een grote discipline van hen verwacht, wat onder meer inhoudt dat ze respectvol omgaan met de lesgevers.   

Je bent een soort brugfiguur tussen de studenten en de professor. 

Ontdek deze werkgever

Related Organization