Portret Leen Dewit

Wat houdt je job als arts-inspecteur bij het RIZIV exact in?

Ik werk op een dienst die nagaat of de medische prestaties die een arts verricht wel correct worden aangerekend aan de ziekteverzekering. Maar we doen meer dan louter controleren, we evalueren ook de toestand op het terrein en delen informatie. Op die manier kunnen we in elk dossier op gepaste wijze optreden.
Er is niet zoiets als een gemiddelde werkdag bij deze job. De ene dag voer ik analyses uit voor een onderzoek, terwijl ik de andere dag een zorgverlener verhoor of de nomenclatuur – de codes gelinkt aan prestaties – doorspit om mij in te werken in een nieuw dossier.

In welke mate werk je samen met je collega’s?

Er is een heel nauwe samenwerking. Je werkt alleen aan vele controledossiers, maar zodra je een verhoor wilt uitvoeren, schakel je een collega in om dat samen te doen. Sommige onderzoeken vinden plaats op nationaal niveau, waarbij je samenwerkt met medewerkers uit andere provincies, onder leiding van een coach. En voorts overleg ik vaak met collega’s over bepaalde dossiers, wetgeving of de nomenclatuur. Die contacten leidden ertoe dat ik via het werk enkele zeer goede vriendschappen heb opgebouwd.

Wat maakt het werk zo aantrekkelijk voor jou?

De gevarieerde jobinhoud is een groot pluspunt, maar ook dat je zoveel bijleert op allerhande vlakken. Dat wordt nog versterkt door de brede waaier aan opleidingen die je kan volgen. De collega’s staan ook open voor alle vragen, wat het werk een stuk makkelijker maakt. Dankzij die ondersteuning heb ik trouwens geleerd om uit mijn comfortzone te stappen, iets waar ik trots op ben. Tot slot en niet onbelangrijk: met deze job kan ik ook een uitstekende balans tussen werk en privé handhaven.

Hoe ervaar je het RIZIV als werkgever?

We krijgen veel autonomie, maar worden tegelijk voldoende ondersteund en kunnen overleggen met leidinggevenden wanneer nodig. Daarnaast is er een grote vorm van flexibiliteit door het telewerk en de glijdende uren. Dat we gestimuleerd worden om constant bij te leren, waardeer ik ook erg aan het RIZIV.

Wat zou je zeggen aan artsen die twijfelen om de overstap naar het RIZIV te maken?

Als je benieuwd bent naar wat er buiten de klinische geneeskunde nog meer te ontdekken valt, dan is het zeker de moeite waard om bij het RIZIV aan de slag te gaan. Ik heb de stap enkele jaren geleden gezet en ik leer nog elke dag dingen bij.

Dat we gestimuleerd worden om constant bij te leren, waardeer ik erg aan het RIZIV.

Ontdek deze werkgever