Marianne

Maatschappelijk assistant gevangenis
Related Organization
Portret Marianne

Tijdens mijn studies Criminologie liep ik stage in de gevangenis. Nadat ik afgestudeerd was, kreeg ik de vraag om te beginnen op de sociale dienst. Die keuze was snel gemaakt. Hier werken we met de zwakste mensen van de maatschappij en daarom is het zo belangrijk om zorg op maat te bieden. Ik draag daar mijn steentje bij door zoveel mogelijk praktische zaken te regelen zodat ze sociaal administratief in orde zijn. Dan zoek ik bijvoorbeeld een referentieadres voor hen of zorg ik dat er wat geld van hun bankrekening tot bij de gedetineerden komt. Dat lijken kleine dingen voor ons, maar voor hen is dat heel groot. Anders hebben ze weer een achterstand als ze buiten komen en blijft die vicieuze cirkel bestaan.

Soms ga ik van hot naar her om alles geregeld te krijgen. Als ik mijn tanden ergens inzet, laat ik niet snel los. Ik wil ook heel graag die dingen regelen en zo voor hen kunnen zorgen. Ook thuis doe ik dat. Dat zit gewoon in mij. De mensen hier zijn mij daar heel dankbaar voor. Niet alleen ik zie het resultaat, maar zij natuurlijk ook. Mijn werk is heel tastbaar en zo kan ik mensen echt blij maken.

Ik doe ook mee aan een aantal activiteiten zoals groepsgesprekken en ik begeleid mee de vrijetijdsactiviteiten zoals sport of crea. Dan zie je de mensen op een andere manier en zie je dat er heel andere kwaliteiten naar boven komen. Mensen zijn zoveel meer dan hun delict.

Met mijn werk lever ik een positieve bijdrage aan de maatschappij. Samen met mijn collega’s reiken we de mensen handvaten aan zodat ze zelf verder kunnen en beter in de maatschappij komen te staan.

 

Daarnaast ben ik ook het aanspreekpunt voor familie en contactpersonen. Het contact met de familie onderhouden is heel belangrijk. Ik regel dat ze op bezoek kunnen komen en zo breng ik mensen terug samen. Het leven in de gevangenis is zwaar en op die manier zorg ik ervoor dat ze dit niet alleen moeten doorstaan.

Ik krijg zelfs regelmatig mailtjes vanuit Noorwegen, van de zus van iemand die hier in de gevangenis zit. Haar broer is zwakbegaafd, dus zij is heel bezorgd. Ze gaat dan met Google Translate aan de slag om me toch te kunnen contacteren. Daar maak ik dan graag tijd voor om dat contact te onderhouden.

Samen met mijn collega’s reiken we de mensen handvaten aan zodat ze zelf verder kunnen en beter in de maatschappij komen te staan.

Ontdek deze werkgever

Related Organization