Portret Maryse Preux

Sinds wanneer werk je als arts voor het RIZIV en wat doe je er concreet?

Ik werk sinds oktober 2019 voor het RIZIV. Voorheen oefende ik eerst twaalf jaar lang de algemene geneeskunde uit en daarna werkte ik zeven jaar lang in de sector van de preventieve geneeskunde. Bij het RIZIV kan je als arts terecht bij verschillende diensten. Ik koos ervoor om aan de slag te gaan als arts-inspecteur bij de dienst voor geneeskundige evaluatie en controle (DGEC). Met onze dienst hebben wij drie hoofdopdrachten: controles uitvoeren op de correcte toepassing van de wetgeving met betrekking tot de geneeskundige verzorging en uitkeringen, het informeren en sensibiliseren van zorgverstrekkers of verzekerden over deze wetgeving en, tot slot, meewerken aan de evaluatie van de praktijkvoering van zorgverleners. Doel van dat alles? Zorgen voor een optimaal gebruik van het budget voor gezondheidszorg.

Wat maakt het werk zo interessant in jouw ogen?

Vanuit mijn functie werk ik mee aan een goed draaiend gezondheidssysteem, maar dan op een andere manier dan de vele jaren waarin ik algemeen arts was. Het werk is afwisselend en intellectueel bijzonder stimulerend. Ik behandel uiteenlopende onderwerpen, moet goed op de hoogte zijn van de wettelijke en reglementaire bepalingen, … Alles bij elkaar is het buitengewoon interessant.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Mijn dagen verschillen in functie van het uit te voeren werk. Ik ben vaak op kantoor, waar ik gegevens analyseer, me inlees over een onderzoeksonderwerp, redactioneel werk verricht of een verhoor heb met verzekerden of zorgverstrekkers. Maar soms ga ik ook op verplaatsing voor een verhoor. We hebben een multidisciplinair team dat bestaat uit verpleegkundigen-controleurs, artsen-inspecteurs, apothekers-inspecteurs en een administratief team, maar ik heb ook regelmatig contact met de andere diensten van het RIZIV. En we hebben een heel toegankelijk management.

Wat zou je zeggen aan artsen die aarzelen om te gaan werken voor de overheid?

Door als arts voor de overheid te werken, kan je je competenties, kennis en ervaring inzetten in een andere tak van de gezondheidszorg dan de curatieve sector. Bovendien ben je verzekerd van een aangename werkomgeving en comfortabele werktijden: geen wachtdiensten ‘s nachts of in het weekend, de mogelijkheid om van thuis uit te werken, een goede verlofregeling...

Hoe ervaar je het RIZIV als werkgever?

Bij het RIZIV werk je in een professionele omgeving waar vertrouwen, transparantie en flexibiliteit centraal staan. De werktijden zijn flexibel en telewerken is al goed ingeburgerd. Samen met de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen heeft het RIZIV onlangs zijn intrek genomen in een volledig vernieuwd kantoorgebouw in Brussel. Maar je kan ook dichterbij huis werken in een van de provinciale diensten. Daarnaast kunnen de werknemers van het RIZIV ook rekenen op heel wat sociale voordelen.

Ik werk in een professionele omgeving waar vertrouwen, transparantie en flexibiliteit centraal staan.

Ontdek deze werkgever