Portret Nele Steens

Kan je iets meer vertellen over de inhoud van jouw job? 

Ik werk in het team van klinisch evaluatoren. De rol van een evaluator is zeer divers. Wanneer een farmabedrijf bijvoorbeeld een nieuw geneesmiddel op de markt wil brengen, dienen ze bij ons de klinische data in, de resultaten van klinisch studies van het geneesmiddel bij mensen. Vervolgens bekijken wij of het geneesmiddel op de markt mag komen op basis van de ingediende data. Daarnaast antwoorden we bedrijven ook op hun vragen over verdere ontwikkeling, zodat ze weten welke richting ze het best inslaan op weg naar goedkeuring van een nieuw medicijn. Een andere taak van ons is het beoordelen van een aanvraag voor het opstarten van een klinische studie. Bij al deze basistaken staat de volksgezondheid voorop. 

Sinds een aantal jaar leid ik een subteam van klinisch evaluatoren, waardoor ik minder met de dossiers zelf bezig ben maar meer met de coördinatie van het werk. Om de continuïteit te verzekeren, blijf ik wel nog dossiers opvolgen die eerder aan mij zijn toegewezen. 

Welke capaciteiten hoort een evaluator in de eerste plaats te hebben? 

Ik zie twee onmisbare eigenschappen die een goede evaluator hoort te hebben: je moet kritisch kunnen denken en verder is het van belang dat je grote hoeveelheden info kan verwerken, door prioriteiten te zien en kritieke punten eruit te filteren. Ikzelf heb scheikunde gestudeerd, waar ik een doctoraat aan koppelde. Met een wetenschappelijke achtergrond zit je in elk geval goed. 

Wanneer was je het meest trots op wat je doet? 

Ik ben erg trots op onze bijdrage tijdens de coronacrisis. Op het moment dat de pandemie uitbrak en naar een eerste piek ging, werden heel veel klinische studies opgestart in de zoektocht naar een vaccin of een behandeling tegen COVID-19. Terwijl we normaal een aantal weken uittrekken om de studie-aanvraag te analyseren, deden we dat nu op slechts vier dagen. Op korte tijd hebben we zo heel wat studies kunnen laten opstarten, wat essentieel was voor een behandeling van de Belgische patiënt. Deze taken vergden een hoge mate van flexibiliteit en inzet, en het was fijn om de motivatie van het hele team te ervaren. Tijdens deze zware periode zag je heel duidelijk het resultaat van onze bijdrage, waar je dan weer veel voldoening uit haalt. 

Wat maakt jouw job zo fijn? 

Ik hou vooral van het feit dat mijn job zo afwisselend is. Het is ook leuk samenwerken met andere evaluatoren. Je hebt je eigen expertise, maar die breng je samen met die van je collega’s, zowel binnen het klinisch team, als met de andere teams die kijken naar niet-klinische gegevens of gegevens over de kwaliteit van een geneesmiddel. Je zit als expert dus zeker niet op een eilandje. 

Natuurlijk apprecieer ik het ook dat ik een maatschappelijke impact heb. Dat kwam duidelijk naar boven tijdens de coronacrisis, maar die impact is er altijd. Ik heb bijvoorbeeld in het verleden bijgedragen aan de marktvergunning van geneesmiddelen voor bepaalde zeldzame aandoeningen, waarvoor tot op dat moment geen behandeling beschikbaar was. Het spreekt voor zich dat een behandeling de levenskwaliteit bij sommige patiënten enorm kan verbeteren. Daaraan mee werken motiveert enorm. 

Ik ben erg trots op onze bijdrage tijdens de coronacrisis.

Ontdek deze werkgever