Nelson Castiaux

Consul bij de Ambassade van België in Abuja (Nigeria)
Portret Nelson Castiaux

Vertel ons over je job

Ik ben momenteel consul op onze ambassade in Abuja en sta dus aan het hoofd van onze consulaire afdeling. De consulaire afdeling van een ambassade fungeert een beetje als een lokale administratie voor Belgen die in het buitenland wonen. De consulaire medewerkers houden zich bezig met het toekennen van visa aan niet-Belgische onderdanen die naar België willen reizen. In Nigeria staat de consul ook aan het hoofd van het lokale personeel en houdt hij toezicht op de administratie (Belgisch patrimonium, wagenpark, boekhouding) van de Belgische ambassade.   

Waarom doe je jouw job graag?

Aangezien ik verschillende petten draag (consulair, management, administratie), is mijn job zeer gevarieerd. Daardoor kan ik kennis opdoen over talrijke onderwerpen zoals consulaire samenwerking met andere Schengenlanden, nieuwe managementvaardigheden of de specifieke kenmerken van een gepantserde auto.   

Beschrijf kort een gewone werkdag

Geen enkele dag is dezelfde als je op een ambassade in Nigeria werkt. Zelfs als je denkt dat de dag gewoon zal zijn, draait het meestal toch anders uit. Niettemin zijn er gewone taken zoals het ondertekenen van visa in paspoorten, het nemen van biometrische gegevens voor Belgen die hun paspoort en identiteitskaart willen vernieuwen, of het opvolgen van de (vele) werken die aan de gang zijn om onze kantoren te herstellen of te verbeteren. 

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam?

Na mijn studies internationale relaties kreeg ik de kans om een korte stage te doen bij de FOD Buitenlandse Zaken. Daardoor kon ik meer te weten komen over de buitenlandse carrière en kreeg ik nog meer interesse om diplomaat te worden. Na die stage werkte ik voor de Britse ambassade in Brussel, voordat ik naar Genève verhuisde om mijn carrière in de humanitaire sector voort te zetten. Het was een fascinerend vakgebied dat nauw verband hield met het huidige diplomatieke werk. Ik zou die job waarschijnlijk niet verlaten hebben mocht ik niet geslaagd zijn voor het examen van de buitenlandse carrière.  

Welke selectieprocedure heb je doorlopen?

Voor mij was het selectieproces logistiek gezien moeilijk. Aangezien ik in Genève woonde en werkte, moest ik vrije dagen nemen en naar België terugkomen om de verschillende proeven van het vergelijkend examen af te leggen. Gelukkig was ik zeer gemotiveerd, want die proeven nemen ongeveer een jaar in beslag en er is geen garantie op succes – ik heb zeer intelligente vrienden die niet door de eerste fases geraakt zijn. Als dat gebeurt, is het altijd mogelijk om later opnieuw aan het examen deel te nemen. Een beetje geluk is ook nodig!

 

Geen enkele dag is dezelfde als je op een ambassade in Nigeria werkt.

Ontdek deze werkgever