Sofie Slootmaeckers

Selectiepsycholoog
Related Organization
Portret Sofie Slootmaeckers

Welk parcours heb je afgelegd voor je bij je huidige werkgever kwam? 

Na het behalen van mijn masterdiploma ‘Klinische en Gezondheidspsychologie’ ben ik aan de slag gegaan als inhouse uitzendconsulente. Gedurende drie jaar heb ik ervaring kunnen opdoen in werving, selectie en administratief beheer van uitzendkrachten. 

Werken voor je huidige werkgever … Is dat volgens jou een voordeel? 

Werken voor Defensie heeft verschillende voordelen. Je kiest namelijk voor een job met uitdaging en variatie. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft opleidingen en om door te groeien, waardoor je niet je hele carrière op dezelfde stoel moet zitten en jezelf verder kan ontplooien. Daarnaast zijn er ook aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werkuren, verloven, interessante verloning, werkzekerheid, enz. 

Welke selectieprocedure heb je doorlopen? 

De selectieprocedure bij Defensie omvat meerdere selectieproeven die iedere sollicitant dient af te leggen, namelijk een medische basisselectie, een cognitieve computertest, sportproeven en een interview. Aangezien ik op diploma zou aangeworven worden, moest ik nog een aantal extra proeven doen, zoals een schriftelijke test Frans en Nederlands en een jurygesprek over professionele kennis. Vervolgens was het afwachten, want alleen de sollicitanten die op bovengenoemde proeven de beste resultaten behaalden, werden aangenomen. 

Hoe zou je je job beschrijven? 

Ik werk als selectiepsycholoog op de Dienst Onthaal en Oriëntatie (DOO) in Neder-Over-Heembeek. Concreet betekent dit dat ik, samen met mijn collega’s, een inschatting maak van de fit tussen een sollicitant en Defensie. We maken deze beoordeling aan de hand van verschillende proeven: persoonlijkheidstesten, een interview en praktische groepsproeven voor kandidaat -officieren. 

Naast deze selectietaken, sta ik ook mee in voor het interviewen van kandidaat-militairen die wensen te stoppen bij Defensie in hun eerste jaren. Deze interviews nemen we af met als doel het in kaart brengen van de vertrekredenen en het verbeteren van de organisatie. 

Wat zijn de pluspunten van deze job? 

Op de werkvloer heerst een professionele, maar ook vriendschappelijke sfeer tussen de collega’s, waardoor het aangenaam werken is. Daarnaast is er veel variatie in de job. Geen enkele dag verloopt hetzelfde. Elke sollicitant brengt een uniek verhaal. Dat maakt de job zo interessant en zorgt ervoor dat je elke dag iets bijleert. 

Geen enkele dag verloopt hetzelfde.

Ontdek deze werkgever

Related Organization