Stijn Fouquaert

ICT Infrastructure Manager
Related Organization
Portret Stijn Fouquaert

Wat doet een ICT Infrastructure Manager exact? 

Ik ben binnen onze organisatie verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met IT-infrastructuur, wat onder meer slaat op servers, netwerken, het Office 365-pakket, … In mijn rol heb ik de leiding over een team van engineers met verschillende specialisaties. Ik stuur hen aan, teken de planning uit en stem intern af met andere teams. Voorts zie ik toe op de budgetten en volg ik uiteraard ook de lopende projecten op. 

Wat maakt de job zo interessant in jouw ogen? 

De afwisseling tussen het technische luik en het inzetten van de nodige soft skills maakt het erg boeiend voor mij. Wat dat eerste betreft: de laatste jaren zijn er heel wat nieuwe ontwikkelingen geweest binnen het domein van IT-infrastructuur, wat het nog uitdagender maakt. Zo wordt er tegenwoordig veel met cloud-omgevingen gewerkt, servers en storage worden in dat geval gehost door derde partijen. Dat vraagt een specifieke vorm van samenwerking. We focussen ons minder op de IT-hardware en het datacenter, maar meer op het managen van de systemen, de security en de connectiviteit naar deze cloud-omgevingen. 

Daarnaast hebben we, meer dan vroeger, heel wat contacten met de buitenwereld. We werken samen met verschillende IT-partners, businessdiensten en andere IT-infrastructuurafdelingen binnen de federale overheid. Uiteraard staan we ook in contact met alle klanten, zoals lokale besturen, de politie of verzekeraars, maar ook het personeel van onze FOD. Communicatie is zo een belangrijk aspect geworden binnen deze job. 

Op welke realisatie ben je het meest trots? 

Dat we als relatief kleine overheidsorganisatie toch als één van de eerste, zo’n zeven jaar geleden al, volop hebben ingezet op cloud-omgevingen. Dat deden we nog voor er een overkoepelend initiatief was bij de federale overheid. Ik ben fier dat we zo vooropliepen. De erkenning volgde uiteindelijk ook. We werden als pionier gevraagd om onze bevindingen te delen met de IT-departementen binnen de overheid en Microsoft heeft ons zelf verschillende keren als referentie doorgegeven aan andere overheidsinstellingen. 

Waarom heb je ooit voor de federale overheid als werkgever gekozen? 

Na mijn studies was het duidelijk dat ik wou werken in een grote organisatie, waar meer mogelijk is. Toen ik een vacature zag bij de FOD Mobiliteit en Vervoer solliciteerde ik er dan ook voor. Maar ik geef toe dat ik met twijfels zat: ik vreesde een beetje in een verouderde, logge werkomgeving te belanden. De infrastructuur was vroeger ook effectief niet van de modernste, maar dankzij een sterk vernieuwingstraject hebben we dat méér dan goed gemaakt, iets wat toen erg motiverend werkte. We kunnen trots zijn op waar we nu staan! 

Het voordeel van werken voor de overheid is dat er jaarlijks budgetten kunnen worden vrijgemaakt voor investeringen en vernieuwingen, als er maar in return een betere dienstverlening uit voortvloeit, want dat is wat hier doorweegt. Zo zijn we wel degelijk mee met de laatste ontwikkelingen, meer ook dan het geval is bij bepaalde privébedrijven. Niemand hoeft dus te vrezen hier achterop te raken. Bovendien heerst hier een echte opleidingscultuur. Dat maakt dat we ook schoolverlaters kansen geven. 

Communicatie is een belangrijk aspect geworden binnen deze job.

Ontdek deze werkgever

Related Organization