Talent Exchange
Talent Exchange biedt medewerkers van diverse overheidsorganisaties de kans om tijdelijk elders aan de slag te gaan met behoud van hun rechten.
Voordelen
Heb je zin om eens iets anders te doen, nieuwe vaardigheden en kennis te ontwikkelen of om andere horizonten te ontdekken? Je kan tijdelijk elders aan de slag, met behoud van je rechten.
Dit zijn de voordelen:
- Veilig kader: de Talent Exchange-opdrachten zijn gestoeld op bestaande reglementering. De deelnemende leden ondertekenen een charter en per opdracht wordt een afzonderlijke overeenkomst gesloten.
- Behoud van het loonpakket (uitgezonderd eventuele premies verbonden aan de uitoefening van jouw functie in jouw oorspronkelijke organisatie)
- Behoud van je verlofrechten (jaarlijkse vakantiedagen)
- Behoud van loopbaanrechten (recht op promotie en baremaverhogingen)
- Kans om te leren, nieuwe competenties te ontwikkelen, nieuwe ervaring op te doen en een nieuwe werkomgeving te ontdekken
- Kans om je netwerk te vergroten
- Flexibiliteit: mogelijkheid om de opdracht te onderbreken wanneer het niet goed verloopt
- Terugkeer na je eigen organisatie aan het einde van de opdracht
Doelpubliek
Om te solliciteren voor Talent Exchange-opdrachten moet je aan twee voorwaarden voldoen:
- Je bent statutair ambtenaar OF je bent contractueel ambtenaar met een contract van onbepaalde duur
- Jouw werkgever maakt deel uit van het Talent Exchange-netwerk
Duur
De looptijd van Talent Exchange-opdrachten bedraagt in de regel 6 tot maximaal 12 maanden.
Soorten jobs
De opdrachten zijn zeer uiteenlopend, gaande van administratieve ondersteuning en projectwerk tot zeer technische profielen en dit in diverse werkomgevingen. Er zijn opdrachten bij federale organisaties, maar ook bij andere niet-federale overheidsorganisaties. De opdrachten hebben steevast een tijdelijk karakter. Soms zijn het voltijdse opdrachten, soms deeltijdse.
Verloop
Selectieproces
- Werk je bij een organisatie die deel uitmaakt van het Talent Exchange-netwerk? Sluit de functie aan bij je profiel, ervaring en interesses?
Solliciteer dan volgens de instructies die vermeld staan in het vacaturebericht, in de rubriek Solliciteren. - De gastorganisatie screent de cv's van de kandidaten.
- Als jouw profiel de gastorganisatie interesseert, dan word je uitgenodigd voor een interview. Tijdens het interview krijg je vragen over je motivatie en in sommige gevallen ook vragen of een test over je vakkennis.
- Na het interview duidt de gastorganisatie een laureaat aan. Als jij de gelukkige bent, dan krijg je de vraag om je belangstelling voor de opdracht te bevestigen.
Administratieve stappen
- De gastorganisatie doet een aanvraag bij jouw werkgever: ze bespreekt de praktische modaliteiten van je terbeschikkingstelling met je organisatie van herkomst. Ze bespreken bijvoorbeeld welke begindatum haalbaar is.
- De gastorganisatie en je organisatie van herkomst ondertekenen een specifieke overeenkomst om je terbeschikkingstelling te regelen.
Verloop van de opdracht
- Doorgaans mag je vrij snel (gemiddeld na 1 maand) bij de gastorganisatie starten, maar de organisaties kunnen over de termijn onderhandelen. Misschien moet je, bijvoorbeeld, eerst nog enkele zaken afhandelen in je organisatie van herkomst.
- Tijdens je Talent Exchange word je opgevolgd door zowel de gastorganisatie als je organisatie van herkomst. Bij het begin van de opdracht maken beide organisaties ook afspraken over de evaluatiemodaliteiten. Tijdens je opdracht word je geëvalueerd door de organisatie waarbij je de opdracht uitvoert.
- Je kan een opvolggesprek (halverwege de opdracht) en een terugkeergesprek (op het einde van de opdracht) aanvragen bij je organisatie van herkomst. Zo kunnen jullie samen je terugkeer goed voorbereiden.
- Na je Talent Exchange keer je in principe terug naar je vroegere dienst en functie, tenzij anders overeengekomen met je organisatie van herkomst.
Nog vragen?
- Bekijk de veelgestelde vragen.
- Je kan ook contact opnemen met de Talent Exchange-contactpersoon voor jouw organisatie: die vind je terug in het overzicht van de deelnemende organisaties.