Alle nieuwsberichten

"Iedereen moet zich goed kunnen voelen"

Online sinds

Vrouw met hoofddoek kijkt in de camera

Bij de federale overheid zijn diversiteit en inclusie geen holle woorden. Het thema leeft op de werkvloer en daar is de dagelijkse inzet van vele medewerkers niet vreemd aan. Twee van hen geven hun kijk.

Zahra Boukifa, dossierbeheerder en teamchef in opleiding bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA): “Onze werkvloer is heel divers. Je ziet dat onze organisatie er bewust mee bezig is. De RVA neemt mensen aan met diverse achtergronden. Zelf heb ik als vrouw die een hoofddoek draagt nooit een probleem ervaren. Het is fijn om te weten dat je ergens solliciteert waar ze naar je competenties en ervaring kijken. Vroeger was het anders. Als ik op andere plaatsen ging solliciteren, deed ik dat zonder hoofddoek. Tot ik bij mezelf dacht: nu is het gedaan, ik wil gewoon mezelf zijn. Sindsdien draag ik mijn hoofddoek op het werk en niemand kijkt me daarop aan. Dat besef is heel belangrijk.

Veel veranderd

Giovanni Ferrari, verantwoordelijke managementondersteuning Fiscale Bemiddelingsdienst: “Toen ik in 1994 bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën begon te werken, was dit eerder een mannenbastion. Gedurende de jaren is er heel veel veranderd. Intussen hebben we een vrij mooi genderevenwicht en is er een diversiteitsbeleid. Draagvlak creëren vraagt soms wat tijd. We zetten dan ook sterk in op sensibilisering. Zelf ben ik onder meer actief in het federaal netwerk diversiteit, dat over de FOD’s heen acties organiseert. En ik ben medeorganisator van BePROUD, een federaal LGBTQIA+-netwerk voor overheidsmedewerkers en sympathisanten. In mei deden we mee aan de Brussels Pride met de steun van FOD BOSA.”

Regenboogvlag

Zahra: “Binnen de RVA ben ik een van de nationale ambassadeurs. Wij maken diversiteit en inclusie zichtbaar en bespreekbaar, onder meer via sociale media. Alle mensen moeten kunnen meedraaien in de maatschappij, zonder dat ze worden uitgesloten. Bij de RVA leeft dat gevoel heel sterk. Als je werkgever dat expliciet uitspreekt, weet je dat je gerespecteerd en gewaardeerd wordt. Een collega met gekleurd haar en veel tattoos, of met een hoofddoek: dat moet kunnen. Een tijd terug hingen we de regenboogvlag uit.” Giovanni: “Iedereen moet zich goed kunnen voelen op de werkvloer. Niet geaccepteerd worden door je huidskleur, geaardheid of uiterlijke kenmerken doet afbreuk aan je geluk als mens. En als medewerkers hun geluk elders moeten zoeken, laat een organisatie talent verloren gaan. Diversiteit maakt een organisatie veel rijker. Ik ben trots dat de FOD Financiën kort op de bal speelt bij maatschappelijke evoluties, ook op het vlak van diversiteit.”