Patrick Martin

Recruitment manager
Portret Patrick

Waaruit bestaat je werk ?

Als medewerker HR beleid en selectieverantwoordelijke voor de FOD Economie, combineer ik meerdere rollen. Mijn werk bestaat eruit de rekrutering van medewerkers voor de FOD Economie te overzien. 
Ik ben verantwoordelijk voor de hele selectieprocedure, van het preciseren van de behoefte met de rekruterende dienst, het publiceren van de vacature en het voorzitten van de selectiegesprekken tot de indiensttreding van geslaagde kandidaten. Naast rekruteringen ben ik ook verantwoordelijk voor andere personeelsbewegingen, zoals interne mobiliteit, bevorderingen, promoties, studentenstages enzovoort.
Ik ben tevens betrokken in verschillende HR-projecten die geleid worden door de FOD BOSA en ik beheer ook interne projecten en processen die de organisatie helpen ontwikkelen en verbeteren.
Tot slot heb ik ook de kans om betrokken te zijn in diverse activiteiten die gerelateerd zijn aan mijn dienst. Zo heb ik bijvoorbeeld opleidingen kunnen geven, was ik betrokken bij de opvolging van het personeelsplan, mocht ik de FOD Economie vertegenwoordigen op externe events, nieuwe collega’s coachen en begeleiden… Kortom, de lijst is eindeloos!

Wat bevalt je aan je werk? 

Wat me het meest bevalt in mijn werk is de variatie in taken. Het is nooit saai. Geen enkele dag is het zelfde. Elke dag brengt weer nieuwe verrassingen met zich mee (positieve of negatieve) en motiveert mij.
Het is ook een zeer sociale functie waarin ik veelvuldig in contact kom met uiteenlopende personen. Voor iemand als ik die houd van babbelen en nieuwe personen ontmoeten is dat perfect.

Wat maakt je trots op je werk?

Ik ben vooral trots als ik positieve feedback krijg na een indiensttreding of het nu van het management is of van de nieuwe medewerker zelf. Het geeft echt voldoening om de bevestiging te krijgen dat ik de juiste persoon voor de job heb gevonden, en voor de persoon de juiste job!

Hoe ben je bij de FOD Economie terecht gekomen?

Eigenlijk vrij toevallig. Na enkele korte ervaringen in de privésector, besloot ik mij te focussen op het vinden van een job bij de overheid. Ik naam deel aan verschillende selecties die georganiseerd werden door Werkenvoor.be, sommige zeer specifiek en andere eerder algemeen. Uiteindelijk kwam ik terecht in een werfreserve waarop de FOD Economie beroep deed. Ik werd uitgenodigd voor een mondeling gesprek waar ik heb ik heb kunnen overtuigen dankzij mijn motivatie. 
Het bijzondere aan mijn aanstelling bij de FOD Economie is dat ik eigenlijk nooit echt gesolliciteerd had voor de functie die ik nu bekleed. Ik eindigde als 2de voor de selectie in kwestie. Maar gezien mijn profiel de selectieverantwoordelijken aansprak en er een positief gevoel was na het gesprek, werd ik opnieuw gecontacteerd met het voorstel om het selectieteam ter vervoegen. Ik heb uiteraard meteen toegezegd zonder twijfel en het vervolg toont dat ik gelijk had!

Hoe zou je in één woord de sfeer op het werk beschrijven?

Ik heb het geluk in een team te werken waar veel goodwill en wederzijdse steun is tussen de verschillende teamleden. Zelfs tijdens periodes met een hoge werkdruk, weten we dat we op elkaar kunnen rekenen en dat helpt ons om op koers te blijven.

Het geeft echt voldoening om de bevestiging te krijgen dat ik de juiste persoon voor de job heb gevonden, en voor de persoon de juiste job!

Ontdek deze werkgever