Valérie Lauwereys

Sociaal controleur
Portret Valérie Lauwereys

Waaruit bestaat jouw werk?

Ik ben sociaal controleur bij de inspectie van de RSVZ in Brussel. We voeren controles uit en checken op mogelijke inbreuken tegen de sociale wetgeving van het sociaal statuut van de zelfstandige. Daarnaast zijn we er ook om mensen te helpen in hun rechten en plichten gelinkt aan het statuut van de zelfstandige.

Wat doe je concreet en wat vind je het leukst aan je werk?

Opzoeken en controleren, analyseren en concluderen, alles met een kritisch oog. Het leukste vind ik de georganiseerde controles, liefst tijdens de avond of nacht omwille van de sfeer. Het is bijzonder leerrijk om met andere inspectiediensten en politiediensten samen te werken, verschillende wetgevingen te kennen en de meest uiteenlopende verhalen te horen achter de mensen die we controleren. Het doet me vaak beseffen hoe goed wij het hebben.

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Atypisch :-). Er bestaat niet echt een "typische" werkdag in de functie van sociaal controleur. Elke dag is een verrassing, soms leuk, soms uitdagend. Als er controles ingepland staan, dan weet je welk uur je start maar dat is ook de enige zekerheid. Het voordeel is wel dat je er zelf voor kiest wanneer je deelneemt aan grotere controles en je dit dus volledig kan afstemmen op je eigen agenda.

Wat zou je zeggen aan mensen die twijfelen om de overstap te maken naar de federale overheid?

Als je op zoek bent naar een job die uitdagend genoeg is én die je toch toestaat om een perfect evenwicht te hebben met je privéleven, dan moet je niet twijfelen. Er zijn trouwens opties genoeg om binnen de federale overheid de job te vinden die perfect bij je past.

 

Als je op zoek bent naar een job die uitdagend genoeg is én die je toch toestaat om een perfect evenwicht te hebben met je privéleven, dan moet je niet twijfelen.

Ontdek deze werkgever