Tom Sap
Wat doe je concreet en wat vind je het leukst aan je werk?
Ik ben administratief deskundige op de West-Vlaamse dienst Pensioenen van het RSVZ. Ons kantoor bevindt zich in een rustige wijk in Brugge maar ik mag ook vaak thuis telewerken. Mijn werk brengt mij soms naar lokale zitdagen van onze pensioendienst in enkele steden kort bij mijn thuis in de Westhoek. Of ik werk en vergader vanuit ons hoofdkantoor in Brussel.
Ik vind vooral de afwisseling in mijn administratieve taken het leukst. Ik onderzoek o.a. het pensioendossiers van burgers en ik word ook elke dag ingeschakeld in de grote ‘pool’ van medewerkers die de pensioenvragen via het telefoonnr. 1765 beantwoordt.
Als deskundige doe ik de ‘review’ van veel pensioenopdrachten waarbij ik dus de pensioenbeslissingen en -berekeningen beoordeel en eventuele verbeteringen voorstel, voordat de burger ingelicht wordt van zijn of haar rechten. Als SPOC (Single Point Of Contact) ben ik de contactpersoon van onze dienst bij problemen met onze software die gemeld moeten worden aan onze dienst Informatica.
En als voorzitter van de Vriendenkring van ons kantoor probeer ik al 15 jaar lang de West-Vlaamse (en ook de andere) collega's samen te krijgen bij ontspanningsactiviteiten nà de werkuren.
Waarom heb je ervoor gekozen om voor de federale overheid te werken?
Na 4 jaar gewerkt te hebben als syndic- en verzekeringsmedewerker bij een groot immokantoor aan de kust heb ik bewust gekozen voor een carrière bij de overheid. Ik had indertijd succesvol deelgenomen aan het staatsexamen zodat ik uit veel vacatures voor een federale functie mocht kiezen. De zekerheid van een vastbenoemde positie én de carrièremogelijkheden binnen de overheid spraken mij aan en ik ben nog steeds heel tevreden met mijn keuze.
Met mijn diploma secundair onderwijs ben ik als het ware bijna onderaan de hiërarchische ladder begonnen als ambtenaar van niveau C en dankzij tijd, opleidingen en testen -én de kansen geboden door de werkgever- ben ik nu een ambtenaar B2 met meer verantwoordelijkheid en meer kennis van zaken.
Wat betekent flexibiliteit op het werk voor jou?
We mogen onze dagelijkse agenda nagenoeg helemaal zelf bepalen. De vele pensioenopdrachten worden verspreid onder de beschikbare dossierbeheerders voor behandeling en daarna worden die afgehandelde opdrachten verdeeld onder alle reviewers van de Nederlandstalige pensioendienst. De medewerkers bepalen zelf welke taken er elke dag aangepakt worden en zelfs waar dit werk verzet wordt.
We kunnen werken vanuit het lokale kantoor, het centrale kantoor in onze hoofdstad of we telewerken. We hebben thuis dezelfde hardware als op kantoor: een telefoon, een docking station dat verbonden is met een laptop en 2 grote beeldschermen om alle noodzakelijke informaticaprogramma's en databases te kunnen gebruiken bij het verwerken van onze taken.
Het is ook geen klassieke 9-to-5 job meer, ik heb geen prikklok meer (zoals in de beginjaren) en bepaal zelf het merendeel van mijn werkuren. Ook hebben we voldoende verlofdagen die we vlot kunnen opnemen of uitstellen, natuurlijk steeds in functie van de noden van onze dienst.
Hoe lang denk je nog te werken voor de federale overheid?
Ik hoop tot aan mijn pensioen te kunnen blijven werken voor de federale overheid. Ik voel me goed in mijn rol als ‘public servant’ (ambtenaar) die elke dag met plezier ten dienste staat van de Belgische zelfstandigen. Zelfs in mijn vrije tijd sta ik ten dienste van mijn medeburgers, maar dan als lokaal politicus in de eigen gemeente.
Ik vind vooral de afwisseling in mijn administratieve taken het leukst.