Iseult

Juriste P&O
Related Organization
Portret Iseult

Focus op medewerkers

Nadat ik een jaar als advocate-stagiair had gewerkt, besliste ik om de overstap te maken naar de dienst Personeel & Organisatie bij Justitie als juriste. Hier kan ik nog steeds blijven pleiten, wat ik heel leuk vond als advocaat, en de materie spreekt me enorm aan. Wij zijn verantwoordelijk voor het juridisch kader voor alles wat onze medewerkers betreft. Dat betekent dat wij instaan voor de tuchtprocedures van alle ambtenaren en dat we ons focussen op administratief recht, arbeidsrecht en soms komt er zelfs strafrecht bij kijken. Wanneer er vragen zijn rond termijnen of interpretatie van reglementatie rond die materie binnen Justitie, zijn wij het aanspreekpunt. Naast de toepassing van bestaande reglementatie vragen specifieke projecten soms ook om het creëren van nieuwe reglementatie.

In 2017 werd er bijvoorbeeld een koninklijk besluit gepubliceerd m.b.t. toelagen en vergoedingen voor federale ambtenaren. Dan zorgen wij niet alleen voor de concrete toepassing binnen Justitie, maar doen we ook een juridische analyse van concrete gevallen zoals het gevangeniswezen. Want de balans die we moeten vinden is die tussen de correcte implementatie van de regels en het belang van de medewerkers. De regels schrijven we ook altijd mooi uit zodat er geen interpretatiemoeilijkheden ontstaan en deze moeten natuurlijk ook tot bij de werknemers geraken. Er komt heel veel bij kijken, dus een generieke basiskennis is onmisbaar.

Een rijke omgeving

Aangezien alles wat we bij de dienst Personeel & Organisatie doen, te maken heeft met de medewerkers, zijn we ook betrokken bij sociaal overleg. Als ik daar bij ben, maak ik de notulen op. Dat is natuurlijk eerder administratief werk, maar het is wel heel interessant om dit bij te wonen als jurist. Dan kom je rechtstreeks in contact met zowel de vakbonden als de overheid en zie je ook de managementfuncties en experten van verschillende diensten passeren. Zo krijg je een meer globaal beeld van alles wat er binnen Justitie beweegt en dat kan je kennis alleen maar verrijken.

Verborgen parel

Werken als juriste bij Justitie, dat plaatje klopt volledig. De waarden, waaronder respect, integriteit, rechtvaardigheid, .... sluiten naadloos aan bij de basisbeginselen die elke jurist moet kunnen toepassen. Daarnaast is Justitie een dienstverlenende organisatie voor de burgers en indirect werk ik daaraan mee. Ik zit wat meer achter de schermen, dat wel. Maar wat ik doe is heel belangrijk zodat onze medewerkers verder kunnen en zodat we een correcte dienstverlening kunnen garanderen.

HR-materie binnen Justitie is misschien minder gekend, maar wel razend interessant omdat je in aanraking komt met zo veel verschillende personen ne materie.

Ontdek deze werkgever

Related Organization