Valentin Mutemberezi

Apotheker
Portret Valentin Mutemberezi

Waarom heb je als apotheker voor deze functie bij het RIZIV gekozen?

Er zijn 2 redenen waarom ik voor deze job gekozen heb. Ten eerste is de inhoud van mijn functie volledig nieuw voor mij en kan ik dit nergens anders leren. Mijn vorige job als docent begon meer als routine aan te voelen omdat steeds dezelfde zaken aan bod kwamen. Hier is elk dossier compleet anders.

Daarnaast wou ik ook graag wat meer tijd voor mijn gezin. Ik had gezien dat ik in deze job ook kan telewerken (zelfs vóór de COVID-19-periode) en dat de uren flexibel zijn.

Wat houdt je job precies in?

Ik werk bij de Directie farmaceutisch beleid van de Dienst voor geneeskundige verzorging. Daar houden we ons bezig met het administratieve en wettelijke gedeelte van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen. We ontvangen de terugbetalingsaanvragen van de farmaceutische firma's en analyseren de verschillende dossiers voor de commissie, die zich vervolgens uitspreekt op basis van die analyses.
Zes maanden na mijn indiensttreding werd ik ook opgenomen in de Cel contracten die met de farmaceutische industrie onderhandelt over de prijzen. De voorgestelde prijzen zijn vaak te hoog of passen niet in de budgetten voor de terugbetaling van de geneesmiddelen en dan moeten we een compromis vinden.

Wat vind je het leukst aan jouw werk?

Ik ben heel nieuwsgierig van aard. Wat ik vooral leuk vind is dat ik nieuwe dossiers mag ontdekken en doorgronden, moet nagaan wat er allemaal op het spel staat en dat ik de link met andere parameters kan leggen. 

Wat zijn voor jou de grootste pluspunten van werken voor het RIZIV?

Een van de voordelen is de vrijheid om zelf je werk te plannen. We moeten wel deadlines halen, maar kunnen ons werk zelf organiseren. De leidinggevenden schenken ons vertrouwen en dat geeft veel voldoening.
Mijn werk is ook enorm gevarieerd, ik had nooit gedacht dat het zo veel zou omvatten! Ik dacht dat ik enkel de dossiers van de firma's zou ontvangen, analyseren en aan de commissie voorleggen, maar in werkelijkheid komt er veel meer bij kijken. Zo heb ik contact met personen met uiteenlopende meningen, wat ik enorm leerrijk vind. 

Kan je jezelf ontwikkelen door opleidingen te volgen?

Om in mijn functie bij de Cel contracten te kunnen groeien, heeft mijn leidinggevende een opleiding gezondheidseconomie voorgesteld. Die interuniversitaire opleiding zal ik volgen samen met twee collega's die ongeveer gelijktijdig met mij zijn gestart. Dankzij die opleiding kunnen we het niveau van de aparte dossiers overstijgen en een meer algemene visie op gezondheid ontwikkelen.

De leidinggevenden schenken ons vertrouwen, dat geeft veel voldoening.

Ontdek deze werkgever