Christine Grigolato

Projectleidster human resources
Related Organization

Waarom koos je ervoor om te werken voor de federale overheid ?

Na een lange loopbaan als zelfstandige ging ik op 1 april 2021 aan de slag bij de FOD BOSA. Stilaan voelde ik dat mijn interesses begonnen over te hellen naar dienstverlening voor burgers.

De federale overheid biedt nu eenmaal een uitgebreide waaier van functies die exact aan die verwachtingen beantwoorden. De keuze om te werken voor de federale overheid was dus vanzelfsprekend geworden voor mij.

Wat is het leukste aan werken bij de federale overheid ?

Ik hecht veel waarde aan de autonomie die ik krijg om mijn werk uit te voeren.
Klanttevredenheid en dus de kwaliteit van de dienstverlening is voor mij het allerbelangrijkste criterium. Ik kan mijn werk vrij regelen om die doelstelling te bereiken.

Strookt het beeld dat je nu hebt van de federale overheid nog met het beeld dat je had voor je hier begon te werken ?

Vandaag heb ik een veel duidelijker beeld van de overheid: we hebben een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van de burger en ik merk bij mijn collega’s dat daar ernstig werk van wordt gemaakt. Aan elke aangeboden functie is een praktische doelstelling gekoppeld ter verbetering van het dagelijkse bestaan van onze medeburgers.

Je werkt als projectleidster human resources. Wat doe je precies op een gewone werkdag en wat is het leukste aan je job ?

De FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA) ontwikkelt en beheert diensten en producten die onder meer bedoeld zijn voor alle federale organisaties. Als eerste opdracht mocht ik een langdurig opleidingstraject opzetten, bedoeld voor alle functionele chefs en hiërarchisch leidinggevenden.
Dag in dag uit kom ik in contact met leidinggevenden uit allerlei werkgebieden: gezondheid, financiën, veiligheid, internationale samenwerking,…… Ik ben erg tevreden over die afwisselende contacten en mijn grote bewegingsvrijheid. En de collega’s in mijn team zijn erg sympathiek en staan altijd klaar om te helpen.

Welk professioneel parcours heb je afgelegd voor je bij de FOD BOSA kwam ?

Voordat ik bij de FOD BOSA begon, heb ik lang als zelfstandige gewerkt. Eerst in de sectoren van de industriële techniek en daarna hield ik me bezig met aanwerving, opleiding, outplacement, coaching,… Elke carrièrefase heeft me klaargestoomd om autonoom en flexibel te zijn zodra ik bij de FOD BOSA aan de slag ging. De overstap was misschien verrassend ... maar daarom niet minder interessant!

Op welke van jouw realisaties of projecten ben je het meest trots ?

Ook al werk ik vandaag aan verschillende projecten tegelijk, ik blijf bijzonder trots op mijn eerste verwezenlijking bij de FOD BOSA, het langdurig opleidingstraject voor leidinggevenden. De uitdaging was niet min, want de timing was heel krap. Het was nodig om heel snel doeltreffende beslissingen te nemen. Maar alles is uiteindelijk goed uitgedraaid.

Hoe lang denk je nog te werken voor de federale overheid ?

Mijn werkkader is erg stimulerend en er staan heel wat projecten op stapel. Ik ben dus heel tevreden over mijn job en ik zit goed waar ik ben.

Wat zou je zeggen aan mensen die twijfelen om de overstap te maken naar de federale overheid ?

Ik zou hen gewoon willen aanzetten om de stap te wagen en de brede waaier aan functies te ontdekken die de overheid te bieden heeft in erg uiteenlopende sectoren. Er is voor elk wat wils.

En bovendien maakt de federale overheid echt werk van diversiteit en gelijke kansen.
In welke zin maak je met je job het verschil voor de samenleving ?

Zelf werk ik mee aan de opleiding van leidinggevenden: we bieden hen de best mogelijke instrumenten aan om hun teams te beheren en om ieders werk uitdagender en doeltreffender te maken.

Tijdens onze teamvergaderingen gaan we dieper in op de lopende acties rond de verschillende werkthema’s, om zo een invulling te geven aan de ministeriële beslissingen. Elk van die punten heeft dus rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking op de werking van onze maatschappij.

Op die manier neem ik mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op en dat geeft me veel voldoening.

Wat betekent flexibiliteit op het werk voor jou ?

Flexibiliteit op het werk is een heuse realiteit in mijn job. Er zijn natuurlijk de teamvergaderingen die nodig zijn om vooruitgang te boeken in onze projecten, maar voor de rest geniet ik veel vrijheid om mijn projecten te beheren. Het werk moet natuurlijk gedaan worden, maar de uren zijn flexibel. Het staat me ook vrij om allerlei opleidingen te volgen en/of om bij te springen wanneer andere diensten van de FOD BOSA het druk hebben. Dat alles draagt bij tot de rijkdom van mijn job en dus tot mijn zelfontplooiing.

Wil je een leuk anekdote vertellen ?

Ik ben aan mijn job begonnen in volle covidperiode, toen telewerk verplicht was. Enkele dagen vóór mijn eerste werkdag kreeg ik een mail van HR met de aankondiging dat ze me een pakket met benodigdheden gingen sturen (laptop, headset, schrijfblok, balpen, handgel, koffiemok,…).

Dat op zich was al goed nieuws voor mij. Maar net op het moment dat ik de mail las, werd ik verrast door de bel. En ja hoor, het was de postbode die het bewuste pakje kwam bezorgen. Van een goed voorteken gesproken...

We hebben een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van de burger en ik merk bij mijn collega’s dat daar ernstig werk van wordt gemaakt.

Ontdek deze werkgever

Related Organization