Célia Ciancio

Applicatiebeheerder FEDCOM
Related Organization
Icoon medewerker zonder foto

Wat is het leukste aan werken bij de federale overheid?

Als werkgever hecht de federale overheid veel belang aan het welzijn van haar werknemers. Tenminste bij de FOD BOSA, die bijvoorbeeld veel doet om telewerken te promoten. Ik ben bij BOSA begonnen tijdens de covidcrisis en ik kan nog steeds drie van de vijf dagen telewerken, wat ik erg praktisch vind. Talloze mededelingen worden op het intranet gepubliceerd om ons aan te moedigen een evenwicht te bewaren tussen ons beroepsleven en ons privéleven, en het recht op deconnectie is ook een stap in die richting. Er worden regelmatig workshops georganiseerd over welzijn op het werk of persoonlijke ontwikkeling.

We ondervinden ook de voordelen van een goed geoliede organisatie en de infrastructuur ingevoerd op federaal niveau. We beschikken over hoogwaardig materiaal om mee te werken, over een responsieve en goed georganiseerde IT-dienst die ons snel kan helpen bij problemen, over HR-teams die altijd klaar staan om te luisteren en onze vragen te beantwoorden... Dit alles maakt het leven veel gemakkelijker en stelt ons in staat om met een gerust hart te werken. En hoewel de federale overheid een zeer grote organisatie is, blijft de sfeer heel menselijk, helemaal niet kil of onpersoonlijk.

Ook fijn zijn de talrijke mogelijkheden om bij te leren en je te ontwikkelen. Of je nu je talenkennis wil verbeteren, beter wil worden in je job of je professionele horizon wil verruimen, de opleidingen die door en voor de federale overheid worden aangeboden zijn zeer gevarieerd en de diensthoofden moedigen leren aan.

Wat vind je het leukste aan werken bij je huidige werkgever?

Ik maak deel uit van het Compliance-team bij de dienst Federal Accountant, dat deel uitmaakt van de FOD BOSA. Zoals de meeste teams is het team waarin ik werk vrij klein (een twaalftal personen) en is het vrij onafhankelijk terwijl het toch verbonden blijft met de andere teams. Ik vind dat erg aangenaam. Het bevordert de een goede groepsdynamiek en een goede samenhang binnen het team Onze teamleidster staat ook dicht bij ons. Ze kent ons goed en staat open voor gesprekken over onze problemen, ideeën of projecten. 
Het Compliance-team bestaat uit mensen die de helpdesk voor FEDCOM en IT masterdata beheren, maar ook uit juristen, boekhouders en andere specialisten. We hebben allemaal een verschillend profiel, vullen mekaar aan en helpen elkaar.

In het begin zag ik er wat tegen op om in een tweetalige omgeving te werken, maar uiteindelijk gebeurt alles op heel natuurlijke wijze. Normaal gesproken drukt iedereen zich uit in zijn eigen taal, maar de meeste van mijn Nederlandstalige collega's spreken me aan in het Frans. Als gevolg daarvan spreek ik ook Nederlands (of probeer ik dat in ieder geval) en uiteindelijk let niemand meer op ieders oorspronkelijke taal. Het is praktisch om bij te leren en ik heb nooit problemen gehad om iets te begrijpen of begrepen te worden.
Ik hou echt veel van de ontspannen en goede sfeer.

Je werkt als Applicatiebeheerder FEDCOM. Wat doe je precies en wat is het leukste aan je job?

FEDCOM is een ERP ontwikkeld door de FOD BOSA om de federale entiteiten te helpen hun boekhouding te voeren volgens de Belgische en internationale normen.
Als applicatiebeheerder zijn mijn taken heel gevarieerd. 

Ten eerste zijn er de kwaliteitstesten. Soms merken federale instanties een probleem op in FEDCOM of moeten bepaalde functionaliteiten worden aangepast of toegevoegd. Ik test de verbeteringen en correcties die in de IT-tool worden aangebracht voordat ze ter beschikking worden gesteld van de gebruikers, om bugs tijdens het daadwerkelijke gebruik door de entiteiten zo veel mogelijk te voorkomen en te vermijden. Sommige tests keren natuurlijk regelmatig weer, maar af en toe moet ik een nieuwe ontwikkeling uitproberen en dat vind ik erg interessant. Ik leer meer over de werking van FEDCOM en de federale boekhouding en ontdek nieuwe zaken. Dan kan ik zo nodig hulp vragen aan personen die in andere teams werken, wat ook erg verrijkend is. Zo leer ik veel fijne mensen kennen.

Ik leer ook hoe ik autorisaties moet beheren. In FEDCOM heeft elke gebruiker beperkte rechten, waarmee hij de verschillende taken kan uitvoeren die deel uitmaken van zijn functie. Niets meer, maar ook niets minder. Het is niet altijd eenvoudig om IT-toegangen te reguleren en dit evenwicht in stand te houden. Ik hou er ook van autorisatieproblemen te analyseren, te kijken waar en waarom een toegang wordt geblokkeerd of hoe je een toegang kan beperken zonder deze volledig af te schaffen. Dit aspect van mijn werk geeft veel voldoening, want als ik een gebruiker deblokkeer, zie ik direct het effect en voel ik me nuttig omdat ik iemand heb kunnen helpen.

Dat zijn mijn twee belangrijkste functies. Ook vertrouwde mijn teamleidster me mijn eerste persoonlijke project toe. Ik moet een nieuw systeem opbouwen van autorisaties en rollen die aangepast zijn aan de specifieke eisen van een groep gebruikers in FEDCOM. Na een aantal overlegvergaderingen met gebruikers om een beter beeld te krijgen van hun behoeften, begin ik de rollen in FEDCOM opnieuw op te bouwen. Daarna moeten deze rollen getest worden om er zeker van te zijn dat ze toegang geven tot het nodige, maar niet tot wat niet geautoriseerd mag worden.
Kortom, elke dag is anders en biedt nieuwe uitdagingen. Ik moet nog veel ontdekken en leren over FEDCOM, boekhoudkundige ERP’s, de Belgische openbare boekhouding... en dat is heel stimulerend.
 

Wil je een leuke anekdote vertellen, van iets dat je meegemaakt hebt in je carrière bij de federale overheid?

Ik ben beginnen te werken op 1 april (en dat is geen grap...) 2020, midden in de covidlockdown. Ik had mijn computer een paar dagen eerder per post ontvangen. Ik had een Skype-vergadering met een HR-verantwoordelijke, daarna met mijn teamleidster en ik was vertrokken! Alles verliep heel goed en dankzij de vele Skype- en Teams-vergaderingen kon ik me naadloos integreren in mijn team, dat ik pas een jaar later volledig en "live” ontmoette!

Ik hou echt veel van de ontspannen en goede sfeer.

Ontdek deze werkgever

Related Organization